Fusilli z kostką sojową w czerwonym pesto

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
składniki na 2 porcje:

40 g kostki sojowej
2 łyżki czerwonego pesto
4 suszone pomidory z oleju
6 czarnych oliwek
1 pikantna papryczka
2 łyżki oliwy z oliwek
tarty ser
20 dag pełnoziarnistego makaronu fusilli

Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Moja kostka gotowała się w bulionie warzywnym.

Oliwki kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy drobno. Suszone pomidory również siekamy na malutkie kawałeczki.

Makaron gotujemy al dente.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy papryczkę przez chwilę. Następnie na patelnię wrzucamy suszone pomidory i oliwki. Podsmażamy przez około 2 minuty, po czym dorzucamy ugotowaną kostkę sojową. Trzymamy na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie dodajemy pesto. Po około dwóch minutach gdy kostka sojowa przejdzie już smakiem pesto na patelnię wrzucamy świeżo ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy wszystko i trzymamy na patelni przez około minutę. Przed podaniem posypujemy tartym serem.

IMG_3112.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3112.JPG
    IMG_3112.JPG
    226.5 KB · Wyświetleń: 0

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
mysz @ 24 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007879zrobiłam, pyszne.
wprawdzie penne a nie fusilli i bez sera bo jakoś mi nie pasował, poza tym dałam chyba dwa razy więcej oliwek, pomidorów i pesto bo te ilości jakoś mi nie pasowały do pojemności mojego żołądka.
Cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif