Marynowane bakłażany

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pomysł zaczerpnięty z książki pana M. Łebkowskiego, jednak sos winegret zrobiłam po swojemu:

Składniki
2 małe bakłażany
50 ml białego octu winnego
50 ml oliwy extra vergine plus dodatkowo do smarowania bakłażanów
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
pieprz

Bakłażany pokroić wzdłuż na 4 - 5mm plastry, z każdej strony lekko posmarować oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (ale można też spokojnie usmażyć je na patelni teflonowej lub upiec na grillu), w słoiczku po dżemie połączyć oliwę, ocet, cukier, sól, pieprz i posiekane drobno ząbki czosnku, wstrząsać do uzyskania gładkiej emulsji, w pojemniku odpowiedniej wielkości układać warstwy bakłażana, każdą z nich polewając odrobiną winegretu, dobrze ugnieść, tak żeby na wierzchu była warstwa sosu, odstawić na noc do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły, moje stały dłużej i wyszło im to tylko na zdrowie, polecam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
może być jako wkupne
icon_mrgreen.gif
takie bakłażany z ochotą zjem

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Niestety trzeba
icon_sad.gif
, moja domowa piekarnia nieczynna do odwołania
cry_1.gif
, a ja muszę jeść kupne ciabatty, nie są złe, ale do pięt nie dorastają domowym bagietkom.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Zna moze ktos przepis na puree z baklazanow? Slyszalam, ze jest pyszne a nie moge nic znalezc konkretnego.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Illy przepisów na puree jest wiele i właściwie nie ma ograniczeń, najprostsza wersja to wrzucić nakłute bakłażany do piekarnika i upiec w opcji grill, aż będą miękkie, następnie lekko przestudzić, wyjąć miąższ i drobno posiekać, a teraz hulaj dusza, możesz dodać tylko sól, ale aż się prosi żeby je wzbogacić np. sokiem z cytryny/octem winnym, oliwą, czosnkiem, natką pietruszki, możliwości są nieograniczone.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Izolda
anbetung.gif
dziekuje Ci bardzo za szybka odpowiedz, dzisiaj kupilam baklazanki z mysla, ze zrobie cos czego jeszcze nie mielismy i oto jest
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy