IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Pomarańczowo - cytrynowy sernik na zimno
Mała_Mi
post 4 Jul 2010, 19:19
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.028
Dołączył: 21-November 06
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 2.721



Smaczna odmiana klasycznego sernika. Łatwa do przygotowania i dekoracyjna.

Załączony plik  sernik_pomara_czowy.JPG ( 86.31K ) Suma pobrań: 1


1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szkl. Cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
3 galaretki - 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
6 łyżeczek żelatyny
owoce do dekoracji - brzoskwinie z puszki lub mandarynki

Jedną galaretkę pomarańczową rozpuścić w 150 ml gorącej wody wraz z 3 łyżeczkami żelatyny. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. Druga galaretkę pomarańczową rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.

Kiedy galaretki stygną, przygotować masę serową.
Rozpuścić masło.
Masło utrzeć na puch, dodając po 1 żółtku, cukier i serek.
Zmiksować. Masę serową podzielić na pół.
Do jednej połowy wlać przestudzoną galaretkę pomarańczową ( tę gestą), a do drugiej - cytrynową.

Spół tortownicy wyłożyć folią spożywczą, po czym nałożyć obręcz i zamknąć tortownicę.
Odczekać, aż masy nieco zgęstnieją, po czym przelać je do tortownicy. Mozna wlać je warstwowo, lub tworzyć fantazynje wzory.

Odstawić sernik do lodówki do stężenia. Wyjąc, udekorować owocami, po czym zalać tężejącą galaretką.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jean
post 6 Jul 2010, 07:48
Post #2


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.135
Dołączył: 12-April 06
Skąd: Rzeszów
Użytkownik nr: 1.639



jaki subtelny! piękny!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th July 2019 - 12:25