- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Smaczna odmiana klasycznego sernika. Łatwa do przygotowania i dekoracyjna.
1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szkl. Cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
3 galaretki - 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
6 łyżeczek żelatyny
owoce do dekoracji - brzoskwinie z puszki lub mandarynki
Jedną galaretkę pomarańczową rozpuścić w 150 ml gorącej wody wraz z 3 łyżeczkami żelatyny. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. Druga galaretkę pomarańczową rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.
Kiedy galaretki stygną, przygotować masę serową.
Rozpuścić masło.
Masło utrzeć na puch, dodając po 1 żółtku, cukier i serek.
Zmiksować. Masę serową podzielić na pół.
Do jednej połowy wlać przestudzoną galaretkę pomarańczową ( tę gestą), a do drugiej - cytrynową.
Spół tortownicy wyłożyć folią spożywczą, po czym nałożyć obręcz i zamknąć tortownicę.
Odczekać, aż masy nieco zgęstnieją, po czym przelać je do tortownicy. Mozna wlać je warstwowo, lub tworzyć fantazynje wzory.
Odstawić sernik do lodówki do stężenia. Wyjąc, udekorować owocami, po czym zalać tężejącą galaretką.

1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szkl. Cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
3 galaretki - 2 pomarańczowe i 1 cytrynowa
6 łyżeczek żelatyny
owoce do dekoracji - brzoskwinie z puszki lub mandarynki
Jedną galaretkę pomarańczową rozpuścić w 150 ml gorącej wody wraz z 3 łyżeczkami żelatyny. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową. Druga galaretkę pomarańczową rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu.
Kiedy galaretki stygną, przygotować masę serową.
Rozpuścić masło.
Masło utrzeć na puch, dodając po 1 żółtku, cukier i serek.
Zmiksować. Masę serową podzielić na pół.
Do jednej połowy wlać przestudzoną galaretkę pomarańczową ( tę gestą), a do drugiej - cytrynową.
Spół tortownicy wyłożyć folią spożywczą, po czym nałożyć obręcz i zamknąć tortownicę.
Odczekać, aż masy nieco zgęstnieją, po czym przelać je do tortownicy. Mozna wlać je warstwowo, lub tworzyć fantazynje wzory.
Odstawić sernik do lodówki do stężenia. Wyjąc, udekorować owocami, po czym zalać tężejącą galaretką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: