Czerwona sałatka

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znaleziony w miesięczniku Kuchnia, gdzie zachęcają do robienia ostrych rzeczy w upały, wzorując się na krajach tropikalnych. Ta sałatka, aż taka ostra nie jest, jest po prostu doskonała. Jedynym nie czerwonym akcentem jest w niej zielony szczypiorek, który bardzo dobrze komponuje się z całością.
Składniki
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 mała czerwona papryka
1 papryczka chilli (czerwona)
1 czerwony grejpfrut
1 mała puszka czerwonej fasoli Kidney (12 dkg)
1 pęczek szczypiorku

Sos
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju z pestek winogron
sól
cukier do smaku

Pomidory kroimy w ósemki, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę słodką w kostkę, a chilli (po usunięciu pestek) w talarki. Grejpfruta obieramy, usuwamy błony, dzielimy na cząstki sam miąższ. Fasolę osączamy z zalewy. Szczypiorek siekamy.
Mieszamy wszystko w salaterce i robimy sos winegret z podanych składników. Sałatkę polewamy sosem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: