Baaardzo smaczne naleśniki, idealne na kolację, lub w większych ilościach, na obiad
składniki są na oko, bo nigdy nie robiłam ich ''wagowo''
- ok 10 naleśników ja robię tak: miksuję 1 jajko+niepełną szklankę wody+niepełną szklankę mleka+pełną szklankę mąki+szczypta soli
- 1 duża papryka (najlepiej czerwona)
- ok 300g pieczarek
- po łyżce kukurydzy na każdy naleśnik
- ser żółty, ok 1 łyżka startego sera na 1 naleśnik
- wędlina
Usmażyć naleśniki, ostudzić. Pieczarki posiekać na plasterki (można też zetrzeć na tarce) i przesmażyć na oleju z pieprzem i solą. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w drobną kostkę paprykę i jeszcze chwilę podusić żeby względnie zmiękła. Podprawić wg uznania, a dodaję trochę rozmarynu, czasami nic nie dodaję. Zdjąć z ognia, wsypać kukurydzę i pokrojoną wg uznania wędlinę (najlepiej plasterki pokroić w małe kwadraty).
Na każdym naleśniku ułożyć nadzienie i posypać serem żółtym. Zwinąć w rulony i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego

- ok 10 naleśników ja robię tak: miksuję 1 jajko+niepełną szklankę wody+niepełną szklankę mleka+pełną szklankę mąki+szczypta soli
- 1 duża papryka (najlepiej czerwona)
- ok 300g pieczarek
- po łyżce kukurydzy na każdy naleśnik
- ser żółty, ok 1 łyżka startego sera na 1 naleśnik
- wędlina
Usmażyć naleśniki, ostudzić. Pieczarki posiekać na plasterki (można też zetrzeć na tarce) i przesmażyć na oleju z pieprzem i solą. Pod koniec smażenia dodać posiekaną w drobną kostkę paprykę i jeszcze chwilę podusić żeby względnie zmiękła. Podprawić wg uznania, a dodaję trochę rozmarynu, czasami nic nie dodaję. Zdjąć z ognia, wsypać kukurydzę i pokrojoną wg uznania wędlinę (najlepiej plasterki pokroić w małe kwadraty).
Na każdym naleśniku ułożyć nadzienie i posypać serem żółtym. Zwinąć w rulony i usmażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.
Smacznego
