Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Po raz pierwszy jadłam bakłażny ze słodką nutą i smakowały mi wybornie. Może ktoś też zechce spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
50 dkg bakłazanów
1/4 szklanki miodu (miałam tylko spadziowy, ale może być inny)
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanych liści mięty
sól
do smażenia: 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Sezam prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Miód podgrzewamy. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, układamy na sicie i odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy i odstawiamy.
Nasolone bakłażany płuczemy, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zanurzamy po kolei w przygotowanym cieście i smażymy po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, polewamy płynnym miodem i posypujemy ziarnem sezamowym z miętą.
Składniki
50 dkg bakłazanów
1/4 szklanki miodu (miałam tylko spadziowy, ale może być inny)
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanych liści mięty
sól
do smażenia: 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Sezam prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Miód podgrzewamy. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, układamy na sicie i odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy i odstawiamy.
Nasolone bakłażany płuczemy, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zanurzamy po kolei w przygotowanym cieście i smażymy po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, polewamy płynnym miodem i posypujemy ziarnem sezamowym z miętą.