- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Na słodki obiad idealne. Delikatne i nie za słodkie. Nawet tacie, który jest raczej mięsożercą, bardzo smakowały.
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 łyżka masła
3 jaja
szczypta soli
Sos:
1 szklanka mleka
3 jaja
4 łyżki cukru
paczuszka cukru wanilinowego
+ masło i bułka tarta do formy
Mleko z masłem i solą zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko studzimy. W międzyczasie wysmarowujemy żaroodporne naczynie masłem i posypujemy bułką tartą.
Do ciasta w garnku dodajemy po kolei jajka, po każdym miksując na gładką masę. Z gotowego ciasta formujemy dwoma łyżeczkami kluseczki i wrzucamy je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy chwilkę pod przykryciem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w naczyniu. Polewamy sosem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Sos: Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej mleko i delikatnie mieszamy. Łączymy z żółtkami.
Można podać z konfiturami, albo owocami.