Parzone kluski szwajcarskie w sosie mlecznym*

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
kluskiszwajcarskie.JPG


Na słodki obiad idealne. Delikatne i nie za słodkie. Nawet tacie, który jest raczej mięsożercą, bardzo smakowały.

Ciasto:

1 szklanka mleka

1 szklanka mąki

1 łyżka masła

3 jaja

szczypta soli

Sos:

1 szklanka mleka

3 jaja

4 łyżki cukru

paczuszka cukru wanilinowego

+ masło i bułka tarta do formy

Mleko z masłem i solą zagotowujemy. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Lekko studzimy. W międzyczasie wysmarowujemy żaroodporne naczynie masłem i posypujemy bułką tartą.

Do ciasta w garnku dodajemy po kolei jajka, po każdym miksując na gładką masę. Z gotowego ciasta formujemy dwoma łyżeczkami kluseczki i wrzucamy je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy chwilkę pod przykryciem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w naczyniu. Polewamy sosem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Sos: Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej mleko i delikatnie mieszamy. Łączymy z żółtkami.

Można podać z konfiturami, albo owocami. :D