Kiełbasa domowa zwyczajna

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska

4 kg mięsa z łopatki
80 dag słoniny
4g saletry
12-15 dag soli
1/3 dag pieprzu
2 ząbki czosnku
jelito cienkie
Połowę mięsa pokroić w drobną kostkę, pozostałe przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem. Słoninę pokroić w słupki cienkie jak zapałki. Wymieszać mięso z czosnkiem roztartym z solą, saletrą, pieprzem, ułożyć w emaliowanej misce i przykryć. Następnego dnia dodać do mięsa szklankę przegotowanej zimnej wody i dokładnie wyrobić. Napełniać jelita. Obsuszyć.
Piec, gotować lub wędzić-to mój dopisek, bo w książce nic więcej nie napisali