Kiełbasa wieprzowa biała*

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Buka @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953836Wyciagam temat, bo dziś próba generalna przed świętami wykonania kiełbasy białej.
Idę do kuchni.
wink.gif
Dobrze, że przypomniałaś mi Buko, muszę się zaopatrzyć w jelita i też zrobić próbę generalną.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Podpowiem tylko, żeby zrobić generalna próbę generalną to ja zawsze przed wcisnięciem tego mięcha w kiszki gotuję kawałek (taki mały klopsik), co by sprawdzić smak.
Po zjedzeniu tego ugotowanego dosmaczam reszte surowego mięsa.
daumen.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
o kurcze zapomniałam!!! a byłam dzis w hali targowej i są jelita! zatem Izoldo ruszaj
icon_smile.gif
tylko nei wykup mi wszystkich flaczków
icon_smile.gif
)

ile tego kupić??
a i widziałam jelita grube.

 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,641
2,944
113
Agatko, bardzo sprytne.
daumen.gif
Też tak zrobie.
Izoldo, nawet nie wiedziałam, że mam tak blisko domu świetny sklep z utensyliami masarskimi. Wczoraj u nich robiłam zakupy. Firma nazywa się Żuk-Pol, ul. Kwiska 1/3, pracuja w godz. 8-16 i w soboty przedswiąteczne, tel. 71-351 62 60. http://www.zuk-pol.com.pl/index1.htm
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Doruśka @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953955o kurcze zapomniałam!!! a byłam dzis w hali targowej i są jelita! zatem Izoldo ruszaj
icon_smile.gif
tylko nei wykup mi wszystkich flaczków
icon_smile.gif
)
Matko jakie ze mnie ciele, a ja wczoraj byłam w Hali Targowej, będę musiała iść drugi raz, z naciskiem na iść, bo teraz nie mam czym dojechać, Doruśka a gdzie tych flaczków szukać, na parterze na tych mięsnych stoiskach? Buko szkoda, że Ty tak daleko ode mnie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,641
2,944
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Doruśka @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953955o kurcze zapomniałam!!! a byłam dzis w hali targowej i są jelita! zatem Izoldo ruszaj
icon_smile.gif
tylko nei wykup mi wszystkich flaczków
icon_smile.gif
)

ile tego kupić??
a i widziałam jelita grube.
oj, grube to bym chciała, żeby wreszcie kaszankę zrobić we flaku a nie tylko w blaszce.

agatko, dzięki za podpowiedź, nie wpadłam na to
dump.gif
a to przecież takie proste
dump.gif
dump.gif
surowe zawsze próbowałam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Izoldo na parterze na stoiskach miesnych. ja dzis byłam i kto ma gorzej???

Beatko, ja Ci mogę przysłać te jelita, chcesz? jesze jest zimno to powinny przeżyć ;)
daj na priva adres- jutro będę w hali to kupię , a ile kupic cienkiego metrów??

Beata, a jeszcze jedno, skad masz krew do kaszanki?????
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Kurka, kusi mnie ta kiełbasa i bardzo prawdopodobne, że zrobię ją na święta. Ale u mnie biała zawsze była szara nie różowa
icon_mrgreen.gif
tzn. bez saletry i taką zrobię.

U nas krew baby sprzedają na rynku, ostatnio nawet widziałam świeżą w sloiczku stojącą, no i jest mrożona w sklepie mięsnym też. W ogóle coraz więcej "dziwnych" rzeczy się pojawia, np. gęsi tłuszcz mrożony, wcześniej nie widziałam go nigdzie.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Buka @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953960Agatko, bardzo sprytne.
daumen.gif
Też tak zrobie.
BeataSz @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=954038agatko, dzięki za podpowiedź, nie wpadłam na to
dump.gif
a to przecież takie proste
dump.gif
dump.gif
surowe zawsze próbowałam
Nie ma za co.
W ten sposób nie ma wpadki przy gościach, że niesłone. No bo co z tym zrobić, jak się 3 kilo kiełbachy narobi.
Nauczyłam się już żeby mięso na mielone trochę przesolić. Wtedy po usmażeniu będzie akurat. Nie lubię niedosolonego mięsa, śmierdzi mi.
icon_neutral.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,641
2,944
113
Próbowałam, Agatko, Twoim sposobem i test wyszedł dobrze. A to już gotowa, jutro parzenie.
Zdjęcie z komórki, mniej skomplikowana niz mój aparat.
icon_smile.gif


moto_0044_1.jpg


Izolda @ 9 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=954004No w sensie daleko chciałam powiedzieć, ja tam kiedyś jechałam w Twoją stronę, daleko strasznie a teraz zimą to sobie można nie tylko uszy odmrozić
icon_wink.gif
tym bardziej, że ja niezmotoryzowana, na tramwaj jestem skazana.
Nie, żebym Cię namawiała, ale rzeczywiscie. Obie mamy taką samą prawie odległość od Rynku, a do siebie daleko. I Hala znacznie bliżej.
icon_lol.gif
 

Załączniki

  • moto_0044_1.jpg
    moto_0044_1.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Dziunia, no co Ty?/ serio?

u nas widziałam na rynku krew ale z kaczki mają , to się nada?

mrozonej nigdy nie widziałam
icon_sad.gif


a gęsi tłuszcz u mnei jest , oraz kacze watróbki
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,641
2,944
113
Doruśka, a do czego krew, bo z kaczki to chyba na czerninę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
No tak, namieszałam z tą krwią
icon_lol.gif
Jasne, że kaczkową widziałam, to pewnie nie do kaszanki. Mrożona też kacza, czyli chyba obie na zupę
icon_smile.gif
Beata przyjdzie to wyjaśni
fiesgrins.gif