Kiełbasa wieprzowa biała*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
Pamiętaj tylko, żeby nie brać za cienkich, bo trudno cały odcinek nawlec na ten lejek do napychania. Moje mają fi 3-4 cm i są idealne. Na dodatek sprzedawane są w mniejszych paczkach (chyba 15 mb) niz te cieńsze i o połowę tańsze. Rozejrzyj sie po przyprawach, duże paczki i bardzo tanio.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Czy jest napisane na opakowaniu jaką średnicę mają jelita?
 

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
To jest temat akurat dla mnie.Też mam plany zrobić białą kiełbasę na święta bo ostatnio mój niewybredny syn stwierdził,że tej kupnej to jeść się nie da.Zastanawiam się tylko nad tymi jelitami.Sprzedają je oczyszczone ,Beata Sz pisała ,że je płukała soloną wodą ale czy to wystarczy?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
Jelita są bialutkie, ładnie oczyszczone, przesypane obficie solą i pakowane w niewielki pakiecik z grubej folii.
Należy wyjąć tyle odcinków, ile trzeba (pi razy oko na 1 kg mięsa 1,5 mb ), opłukać z soli i przelewać kilkakrotnie bieżącą zimną wodą sprawdzając przy okazji szczelność.
Resztę przełożyłam do słoika posypując jeszcze solą i do lodówki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Buko bardzo cenne rady, nie wiedziałam, że są różne średnice, a informacja ile metrów na 1 kg mięsa też istotna, bo to będzie moje pierwsze kiełbaszenie w życiu, co prawda asystowałam nie raz rzeźnikowi przy świniobiciu, ale nigdy mi nie mówił o takich szczegółach - widać za mała byłam
icon_mrgreen.gif
.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Suszona krew jest także do nabycia na allegro.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Kupiłam jelita, cienkie i grube, i melduję ,że w Hali targowej mozna kupic świezą krew.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Jutro mamy w planie kupno mieska na kielbaske, co by byla na swieta Wielkanocne. Flaczek - jelita przywiezlismy sobie z Polski. Troche ciezko dostac tutaj boczek surowy ale zdarza sie - pod nazwa pork belly, jest bardzo chudy, przez co musielismy zmienic proporcje miesa. Pierwszy raz robilismy biala z proporcji 3kg wieprzowiny, 1kg boczku i 1kg wolowiny - wyszla za chuda. Za drugim razem dalismy 2kg wieprzowiny, 2 kg boczku i 1kg wolowiny i dalej byla chudziutka, ale juz nie sucha. W sumie byla pyszna za kazdym razem z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i majeranku.
A jak smakuje zurek ze swojska kielbaska i na wlasnym wyhodowanym zakwasie z czosnkiem mmmmmmmmmm obled i pyszota. Teraz mamy nawet swojska wedzona kielbase - robilismy ja na urlopie z tesciem, wedzona na dzialeczce - zurek bedzie jeszcze lepszy.

Tak robilismy biala kielbaske w zeszlym roku:
DSC_1615.jpg

A tutaj kielbaska "dzialeczkowa" wyciagnieta prosto z beczki (przetrzymujemy ja sobie w zamrazarce i wyciagamy po kawaleczku):
DSC_2739.jpg
 

Załączniki

  • DSC_1615.jpg
    DSC_1615.jpg
    125.8 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC_2739.jpg
    DSC_2739.jpg
    131.4 KB · Wyświetleń: 2

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
BeataSz @ 13 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=955476Buka, z wyglądu śliczne kiełbaski a jak w smaku?
Sama się sobie dziwię, że takie smaczne wyszły.
Chudy kark i łopatkę pokroiłam w drobna kostkę, tłuściejsze zmieliłam, a wołowinę pieczeniową (niewielki dodatek tylko) dwa razy nawet, dobrze wyrobiłam, przyprawy i wyszła fajna kiełbaska, zwarta i nietłusta.
Parzona według zaleceń jest miękka i soczysta. Powtórka na święta obowiązkowo.
icon_smile.gif


Karina, piekne, a ta wędzona....mniam. Muszę pogadać z Tatą, trzeba odrestaurować naszą ogrodową wędzarnię.
A ze stronki korzystam, nie ma lepszej.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
no to ja jestem gotowa w sobotę kręcimy kełbasę, który przepis Beatko daje smaczniejszą?

Buko, z którego robiłaś ?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,651
2,950
113
Robiłam tak mniej wiecej, jak w tym wątku u BeatySz z tym, że dodałam na 1 kg mięsa wp. 30 dkg wołowiny, ktorą zmieliłam dwa razy i wyrobiłam z 2 łyzkami wody do rozklejenia. Bardzo ładnie związała calość nadzienia.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
mnie chyba lepiej smakowała ta z drugiego przepisu, bez saletry ale z majerankiem, nie pamiętam już dokładnie-obie były dobre
icon_biggrin.gif