Kurczak z zapiekanymi pomidorami*

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
8 udek kurczaka
30 dag tłustego twarożku
6 średnich pomidorów
1 mały jogurt naturalny
10 dag białego pieczywa
1/2 szklanki oliwy
1 pęczek natki pietruszki
5 dag żółtgo sera
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól
pieprz
słodka papryka

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natkę opłukać. Połowę posiekać, wymieszać z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i słodką papryką. Połączyć z 1/2 szklanki oliwy. Włożyć mięso do przygotowanej ziołowej mieszanki, marynować pod przykryciem około 3 godzin.
Odciąć skórkę z chleba, miąższ pokruszyć. Wymieszać z utartym żółtym serem i resztą ziół prowansalskich, doprawić masę pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić na połówki. Rozłożyć masę serową, posypać utartym tłuszczem.
Ułożyć na blaszce porcje kurczaka, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C. Po 15 minutach umieścić na blasze pomidory. Posmarować kurczaka tłuszczem z pieczenia.
Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Wymieszać dobrze roztarty twarożek z jogurtem i czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać twarożek do upieczonego kurczaka.

IMG_0453.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0453.JPG
    IMG_0453.JPG
    96.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: