- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
składniki na 22 małe kotleciki
Cebulę i marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew, podsmażyć kilka chwil, dodać sól, pieprz, paprykę, wlać zmieszaną mąkę z mlekiem i mieszając smażyć na średnim ogniu kilka minut aż masa stanie się bardziej jednolita i większość płynu odparuje.
Przełożyć rozprowadzając w miarę równomiernie do półmiska lub na płaski talerz i schłodzić w lodówce. Ja zostawiam na noc i następnego dnia nabieram łyżką schłodzoną masę, formuję ją w dłoniach na kotleciki, moczę w jajku i obtaczam w bułce, smażę na rumiano.
Kotleciki są świetne na gorąco do mizerii albo na zimno.
pod chrupiącą panierką jest ogniście pomarańczowe wnętrze
- 1 duża cebula
- 3 marchwie (ok. 300g)
- 300 ml mleka
- sól, pieprz, łagodna czerwona papryka
- 1 szkl. mąki
Cebulę i marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew, podsmażyć kilka chwil, dodać sól, pieprz, paprykę, wlać zmieszaną mąkę z mlekiem i mieszając smażyć na średnim ogniu kilka minut aż masa stanie się bardziej jednolita i większość płynu odparuje.
Przełożyć rozprowadzając w miarę równomiernie do półmiska lub na płaski talerz i schłodzić w lodówce. Ja zostawiam na noc i następnego dnia nabieram łyżką schłodzoną masę, formuję ją w dłoniach na kotleciki, moczę w jajku i obtaczam w bułce, smażę na rumiano.
Kotleciki są świetne na gorąco do mizerii albo na zimno.
pod chrupiącą panierką jest ogniście pomarańczowe wnętrze

Ostatnią edycję dokonał moderator: