Sos do spaghetti

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Trochę mniej tradycyjny, ale wspaniały.

1 puszka krojonych pomidorków
1/2 małego pora
1/2 czerwonej papryki
1/2 dużej cebuli
kostka rosołowa
bazylia, oregano, tymianek (duuużo), sól pieprz
łyżka mąki i łyżka śmietany

Cebulę posiekać, por posiekać na cieniutkie półplasterki, paprykę w drobną kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać por i paprykę, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Następnie wlać pomidory, gdy się zagotuje - wrzucić kostkę i mieszać do rozpuszczenia. Dusić pod przykryciem kilka minut, dodać posiekane zioła (ja dałam kilka listków bazylii, 3 gałązki tymianku + łyżeczka suszonego), zmiażdżony czosnek, sól i pieprz i dusić jeszcze ok 10-15 minut. Zagęścić śmietaną i mąką, zagotować - gotowe.
Podawać z makaronem spaghetti i startym żółtym serem.
Smacznego
icon_smile.gif
 

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
I fotka z dzisiejszego obiadu, bez pora bo akurat nie miałam w domu:
 

Załączniki

  • spagetti.JPG
    spagetti.JPG
    128.9 KB · Wyświetleń: 0

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
Robiłam dziś ze świeżymi pomidorami. Dałam 4 małe, zapomniałam obrać ze skórek i fruwają w talerzu, na szczęście nie czuć
icon_wink.gif
musiałam dodać trochę soku pomidorowego, bo było zbyt gęste, nie dodałam też mąki i śmietany