Pstrag na parze*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
trout.jpg

Przepis z ksiazki "Vietnameese and Cambodian cooking" byl to przyklad (bardzo pyszny przyklad
icon_mrgreen.gif
) wplywu kuchni tajskiej na kuchnie Kambodzy

Skladniki:
- 200 ml smietanki kokosowej
- 2 lyzeczki cukru muscovado
- 1 lyzka oleju
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 1 chilli, drobno posiekane
- 4 cm kawalek imbiru, starty
- 750g pstrag
- 1 anyz gwiazdzisty, roztarty na proszek
- garsc swiezych listkow bazylii tajskiej
- garsc nerkowcow, posiekane
- sol i pieprz

1. W rondelku podsmazyc czosnek, chilli i imbir. Zalac smietanka, dodac cukier i mieszac az sie rozpusci. Zdjac z ognia
2. Rybe ponacinac delikatnie w poprzek tak by mieso sie rownomiernie gotowalo, natrzec te miejsca i srodek ryby sola, pieprzem i anyzem. Ulozyc rybe na folii i utworzyc z niej miseczke. Zalac rybe smietanka i posypac polowa listkow bazylii. Zawinac folie.
3. Gotowac na parze lub wrzucic do piekarnika (180C) na ok 20 min.
4. Nerkowce podprazyc na suchej patelni. Gdy ryba sie juz ugotuje, przelozyc ja na talerz, polac smietanka z folii i posypac orzechami i pozostalymi listkami bazylii

SMACZNEGO



 

Załączniki

  • trout.jpg
    trout.jpg
    127.2 KB · Wyświetleń: 2

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
o mamo, wygląda pysznie
mniam.gif

jak nabyję pstrąga, to na pewno zrobię
icon_smile.gif