- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis z ksiazki "Vietnameese and Cambodian cooking" byl to przyklad (bardzo pyszny przyklad
Skladniki:
- 200 ml smietanki kokosowej
- 2 lyzeczki cukru muscovado
- 1 lyzka oleju
- 2 zabki czosnku, drobno posiekane
- 1 chilli, drobno posiekane
- 4 cm kawalek imbiru, starty
- 750g pstrag
- 1 anyz gwiazdzisty, roztarty na proszek
- garsc swiezych listkow bazylii tajskiej
- garsc nerkowcow, posiekane
- sol i pieprz
1. W rondelku podsmazyc czosnek, chilli i imbir. Zalac smietanka, dodac cukier i mieszac az sie rozpusci. Zdjac z ognia
2. Rybe ponacinac delikatnie w poprzek tak by mieso sie rownomiernie gotowalo, natrzec te miejsca i srodek ryby sola, pieprzem i anyzem. Ulozyc rybe na folii i utworzyc z niej miseczke. Zalac rybe smietanka i posypac polowa listkow bazylii. Zawinac folie.
3. Gotowac na parze lub wrzucic do piekarnika (180C) na ok 20 min.
4. Nerkowce podprazyc na suchej patelni. Gdy ryba sie juz ugotuje, przelozyc ja na talerz, polac smietanka z folii i posypac orzechami i pozostalymi listkami bazylii
SMACZNEGO