Kurczak w pikantnym mleku kokosowym*

Amber

Member
Mar 25, 2009
3,273
0
0
Siap Base Kalas.
Kuchnia Bali.

dla 4 osób

8 kawałków kurczaka
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki pasty tom kha
posiekana łodyga trawy cytrynowej
liść curry
łyżeczka soli
szczypta rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
1l mleka kokosowego


Na głębokiej patelni rozgrzać olej.Dodać pastę i smażyć 2 minuty.Dodać trawę cytrynową,liść curry i kawałki kurczaka.Smażyć 2 minuty.Doprawić solą i pieprzem.Wlać mleko kokosowe i gotować, aż kurczak będzie miękki, a sos gęsty.Nie przykrywać patelni,żeby mleko kokosowe się nie zważyło.
Oryginalnie podawany z ryżem gotowanym na parze.
mniam.gif


Przepis z książki K.Schellera Szefa kuchni wędrówki po świecie