Tajski ryż z kurczakiem*

Sty 10, 2010
61
0
0
Tajski ryż z kurczakiem i bazylią
dla 2 osób

ok. 200 ml ryżu długoziarnistego (3/4 szkalnki) - ugotowanego wcześniej i przestudzonego
300 g piersi z kurcząt
2 łyżki oleju roslinnego
1 i 1/2 łyżki grubo posienanego czosnku
1 mała drobno posiekana cebula
2 łyżki szalotki w cienkich plasterkach
1-2 czerwone chilli (dałam zielone bo takei miałam pod ręką)pokrojone na cienkie paseczki
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
garść świeżych liści bazylii tajskiej lub zwyczajenj bazylii
2 łyżki dymki pokrojonej na cienkie paseczki

Kurczaka kroimi na cienkie paski. W woku na wrzący olej wrzucamy czosnek, cebulę, szalotkę, chilli, sól i pieprz i mieszając smażymy ok. 2 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy mieszając dalsze 2 minuty, po czym dodajemy ryż i smażymy ok. 3 minut (stale mieszając). Dodajemy cukier i smażymy jeszcze 1-2 minuty . Na koniec dodajemy sos rybny, listki bazylii i smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podajemy posypane dymką. Smacznego!
 

Załączniki

  • tajski_ryz_z_kurczakiem_3.JPG
    tajski_ryz_z_kurczakiem_3.JPG
    77.5 KB · Wyświetleń: 0