Papryka faszerowana warzywami i kuskusem

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Składniki (na 2 papryki):

2 duże czerwone papryki
1/5 szklanki kuskusu
1 pomidor
1 niewielka cebula
1 szklanka ciecierzycy z puszki
1 ząbek czosnku
0.5 łyżeczki pikantnego sosu (u mnie gruzińska Adjika)
0.5 łyżeczki oregano
sól, ziołowy pieprz, ostra papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przegotowanej wody

Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Z papryk odkrawamy górną część ("czapeczki"). Całą paprykę czyścimy i myjemy, po czym odkładamy do wyschnięcia. Z odkrojonych części usuwamy gniazdo nasienne, a kawałki miąższu papryki kroimy w drobną kostkę. Pomidora obieramy ze skórki, oddzielamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i pokrojoną paprykę z "czapeczek" papryki, a także czosnek. Podsmażamy do momentu aż papryka zmięknie. Następnie na patelnię wrzucamy ciecierzycę oraz pomidora. Wlewamy przegotowaną wodę i dusimy przez 5 minut.

W międzyczasie do szklanki z kuskusem wsypujemy odrobinę soli i trochę ostrej papryki. Zalewamy kuskus wrzątkiem na wysokość ok. 1.5 cm ponad jego poziom. Mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok. 3 minuty (cała woda musi wsiąknąć w kuskus).

Po 5 minutach duszenia warzyw dodajemy do nich gotowy kuskus i pikantny sos. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Otrzymanym farszem napełniamy papryki i układamy je w foremce do zapiekania. Wlewamy do foremki wody na ok. 2 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut.

IMG_3257.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3257.JPG
    IMG_3257.JPG
    250.2 KB · Wyświetleń: 0