Nalewka ta pochodzi z książki E. i K. Adamscy "Domowy wyrób win, nalewek i miodów".
Jest ona przepyszna i bardzo gorąco polecam
i jest BARDZO mocna!
Przechodzą po niej wszelkie bóle i przeziębienia-doświadczyłam na sobie.
oto skład:
• 50 g zmielonego kardamonu
• 20 g cynamonu
• 5 g gałki muszkatołowej
• 2 g goździków
• 5 g czarnego pieprzu
• 5 g białego pieprzu
• 5 g imbiru
• 5 g mięty pieprzowej (suszu)
• 0,5 l wódki
• 0,5 l spirytusu
• jasny płynny miód- najlepiej swojski - ja dodałam średni jasny
Do słoja wsypać wszystkie składniki i zaleć wódką i spirytusem. szczelnie zamknąć i odstawić na dziesięć dni w ciepłe miejsce, a następnie przefiltrować, osłodzić do smaku jasnym miodem (sto mililitrów), dobrze wymieszać i ponownie odstawić na miesiąc w to samo miejsce. następnie rozlać do butelek, zakorkować,odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.
Naleweczka jest przepyszna i mocna, polecam szczególnie dla osób nie lubiących łykać środków przeciwbólowych (zwłaszcza z problemami żołądkowymi)
Pozdrawiam
Jest ona przepyszna i bardzo gorąco polecam

Przechodzą po niej wszelkie bóle i przeziębienia-doświadczyłam na sobie.
oto skład:
• 50 g zmielonego kardamonu
• 20 g cynamonu
• 5 g gałki muszkatołowej
• 2 g goździków
• 5 g czarnego pieprzu
• 5 g białego pieprzu
• 5 g imbiru
• 5 g mięty pieprzowej (suszu)
• 0,5 l wódki
• 0,5 l spirytusu
• jasny płynny miód- najlepiej swojski - ja dodałam średni jasny
Do słoja wsypać wszystkie składniki i zaleć wódką i spirytusem. szczelnie zamknąć i odstawić na dziesięć dni w ciepłe miejsce, a następnie przefiltrować, osłodzić do smaku jasnym miodem (sto mililitrów), dobrze wymieszać i ponownie odstawić na miesiąc w to samo miejsce. następnie rozlać do butelek, zakorkować,odstawić w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.
Naleweczka jest przepyszna i mocna, polecam szczególnie dla osób nie lubiących łykać środków przeciwbólowych (zwłaszcza z problemami żołądkowymi)
Pozdrawiam
Ostatnią edycję dokonał moderator: