Ciasto makowe po chruscie bez zöltek

kleinschatz

Member
Cze 20, 2010
403
0
0
Moja mama robi to ciasto zawsze po zrobieniu chrustu (faworkow) bo zostaja bialka, z ktorymi nie wiadomo co zrobic.
Wyglada bardzo zwyczajnie ale pysznie smakuje, zawsze sie wszyscy dziwia jak ugryza, bo taki nudny wyglad, a taki dobry smak
lecker.gif

I bardzo proste jest.

4 bialka
3/4 (Trzy czwarte) szklanki maki
3/4 szklanki cukru ( ja daje troche mniej)
1/2 szklanki maku
1/2 kostki margaryny
Olejek migdalowy koniecznie.

Margaryne stopic, wymieszac wszystko opröcz bialek.
Bialka ubic ina koncu delikatnie zmieszac z pozostalymi skladnikami.
Piec okolo pol godziny w 180°C.

To ciasto nie wyrasta zbytnio, taki placek wychodzi plaski, taki jego urok, ale zwarty.
Zdjecia nie mam, jak upieke to zrobie.