IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Khinkali*, gruzinskie pierozki z miesem
tatter
post 16 Sep 2010, 15:00
Post #1


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



Pyszne, rewelacyjne!

Ciasto:
500g maki
sol
250ml cieplej wody
2 jajka
2 lyzki oliwy z oliwek

dodatkowa maka do podsypywania (ok 120-150g)

Make wsypalam do duzej miski, dodalam sol. W kubku roztrzepalam jajka z oliwa, wlalam ciepla wode i po wymieszaniu dodalam miksture do maki. Po wymieszaniu powstalo raczej luzne ciasto.

Blat stolu obsypalam kilkoma lyzkami maki i wylozylam ciasto, zbierajac make ze stolu zagniotlam miekkie spoiste ciasto. (Ciasto ma luzniejsza konsystencje niz tradycyjne ciasto pierogowe). Kule ciasta wlozylam do miski, przykrylam i odstawilam.

Gdy ciasto odpoczywalo, przygotowalam farsz:

ok 600g mielonej jagnieciny
sol
pieprz
czerwona papryka (sporo slodkiej)
1 duza cebula, starta na tarce (na papke)
3 zabki czosnku zmiazdzone
1 papryczka chilli (dodalam po pol czerwonej i zielonej jalapeno)
po 2 lyzki posiekanego drobno kopru i kolendry
1/2 szklanki wywaru miesnego (jagniecego)

Wszystkie skladniki farszu dokladnie wymieszalam. W duzym garnku zagotowalam wode z sola.

Ciasto podzielilam na 3 czesci i kazda kolejno rozwalkowalam bardzo cienko. Wykrawalam krazki, na kazdy wykladalam po czubatej lyzeczce farszu i zamykalam jak sakiewki, dokladnie sciskajac konce.

Gotowe khinkali wrzucalam do wrzatku i gotowalam kilka minut.

Podalam obsypane swiezo mielonym pieprzem.
Załączone pliki
Załączony plik  Georgian_Khinkali.jpg ( 70.99K ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 21st November 2019 - 23:05