IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ryba gotowana na zielono*, kuchnia gruzińska
Pela
post 17 Sep 2010, 19:37
Post #1


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 543
Dołączył: 21-November 08
Skąd: Polska
Użytkownik nr: 12.418



Bardzo prosta i bardzo szybka do zrobienia ryba.
Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia gruzińska" Grażyny Strumiłło-Miłosz, Warszawa 1981 r.

Składniki:
- 80 dkg ryby (ja zrobiłam z mintaja)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
- gałązka selera naciowego i mięty
(nie wszystkie zioła miałam świeże, niektóre dodałam jako suszone)
- szczypta szafranu
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 cytryna

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem.
Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę.
Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier.
Przykryć i gotować na małym ogniu.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.

Załączony plik  IMG_0138.JPG ( 118.9K ) Suma pobrań: 1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Aniutka
post 17 Sep 2010, 20:04
Post #2


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 780
Dołączył: 11-May 08
Skąd: Texas
Użytkownik nr: 9.091



Mmm.. Smacznie brzmi. My jako rybi skrytozercy na pewno sie skusimy na tak przygotowana rybke icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th November 2019 - 03:03