- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Bardzo prosta i bardzo szybka do zrobienia ryba.
Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia gruzińska" Grażyny Strumiłło-Miłosz, Warszawa 1981 r.
Składniki:
- 80 dkg ryby (ja zrobiłam z mintaja)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
- gałązka selera naciowego i mięty
(nie wszystkie zioła miałam świeże, niektóre dodałam jako suszone)
- szczypta szafranu
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 cytryna
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem.
Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę.
Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier.
Przykryć i gotować na małym ogniu.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.

Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia gruzińska" Grażyny Strumiłło-Miłosz, Warszawa 1981 r.
Składniki:
- 80 dkg ryby (ja zrobiłam z mintaja)
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
- gałązka selera naciowego i mięty
(nie wszystkie zioła miałam świeże, niektóre dodałam jako suszone)
- szczypta szafranu
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- 1 cytryna
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na porcje, włożyć do rondla, posypać solą i pieprzem.
Wlać tyle wody, żeby przykryła rybę.
Wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek roztarty z solą, zieleninę, szafran i cukier.
Przykryć i gotować na małym ogniu.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypać świeżym koperkiem.
