Krucha tarta ze śliwkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pyszna i aromatyczna. Poza sezonem można ją przygotować z mrożonych śliwek.

_liwkotarta.jpg

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 kg śliwek

na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka


Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)


2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.

Polukrować.

Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.
 

Załączniki

  • _liwkotarta.jpg
    _liwkotarta.jpg
    105.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: