- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszna i aromatyczna. Poza sezonem można ją przygotować z mrożonych śliwek.
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 kg śliwek
na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.
Polukrować.
Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
1 kg śliwek
na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie umyć śliwki, przekroić, usunąć z nich pestki. Połówki .śliwek przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół. Wymieszać z cynamonem i bułką tartą. (Mrożone śliwki najpierw rozmrażamy na sicie, by nie były mokre)
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć płaską warstwę śliwek. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.
Polukrować.
Piekłam w formie o średnicy 27 cm i wysokości 5 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: