Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Flowerekk, toć bardzo kształtne są te bochenki
lecker.gif
lecker.gif
i bardzo smakowicie wyglądają
 

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Witam, dziewczyny! Jestem tu nowa, chociaż wielokrotnie czytałam tę stronę, przeglądałam przepisy, oglądałam Wasze piękne chleby, "słuchałam" Waszych cennych rad i wreszcie nadszedł ten moment, kiedy mogę Wam wszystkim podziękować. Dzięki Wam już drugi miesiąc nie kupuję pieczywa! Piekę chleby na własnym zakwasie żytnim, mieszane z drożdżami i bez drożdży, modyfikuję receptury, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Pain de Campagne 2010 i Lees sourdough to moje ulubione. Nigdy nie sądziłam, że zarabianie ciasta tak mnie odstresuje! Cały tydzień pracuję, czasem do wieczora, ale staram się znaleźć czas na rower, kijki albo spacer, a dopiero w sobotę...no w sobotę jest święto pieczenia chleba. I to 4-5 bochenków, żeby starczyło znów na tydzień. A jak braknie to piekę bułki z przepisu Izabeli z bloga "kuchniapsakuby.blox.pl". Wielkie dzięki! Od dawna byłam gościem na tej stronie, od dzisiaj czuję się jak w domu...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bardzo, bardzo sie ciesze, ze pieczecie ten chleb. To jeden z najpopularniejszych chlebow w mojej Piekarni. Nasi klienci rowniez kupuja kilka bochenkow na raz i mroza, wystarcza im wtedy na tydzien lub dwa. Lees Sourdough (obecnie pod nowa nazwa: Albion Sourdough) to inny bestseller, jasniejszy i lzejszy od Pain de Camp 2010. Dodajemy nieco wiecej maki razowej niz w przepisie na pierwszej stronie.

 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dziekuje, DP. Napisalam do Ciebie pw, ciekawa jestem czy dostalas.
 

Asiuńka

Member
Sie 27, 2012
23
0
0
Wspaniały chlebek - piekę go od jakiegoś czasu prawie co drugi dzień
icon_smile.gif
. Udaje mi się zawsze - chociaż piekę z różnych rodzajów mąki w różnych proporcjach. Chociaż ostatnio z lenistwa piekę w formkach ;)
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Gratuluje i bardzo sie ciesze
icon_biggrin.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Guciu, twoje chleby powodują, że mam odruch gnania do kuchni i pieczenia
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Poddaje do Waszej specjalistycznej oceny mój pierwszy Chleb Tatter. Może nie wygląda zbyt imponująco ale jest PRZEPYSZNY. Od wczoraj nasz ulubiony! Ukłony w stronę autorki przepisu
anbetung.gif




Uploaded with ImageShack.us
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Upieklam wczoraj, mmmm, pyszny.
 

Załączniki

  • Rustique.jpg
    Rustique.jpg
    154.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Nie wiem dlaczego dlaczego dopiero dziś upiekłam ten chleb.
gruebel_2.gif

Zrobiłam z połowy porcji, ale to dla mnie też za dużo. Bochen waży prawie 1200 g. Następnym razem upiekę z 1/3 ilości składników.
Mimo szczerych chęci poczekania z krojeniem do całkowitego wystygnięcia - nie doczekałam i ukroiłam ciepły.
Bardzo smaczny, ale jak dla mnie odrobinkę za słony. Sól odważałam i wydaje mi się, że to zależy od rodzaju użytej soli. Już sobie zapisałam poprawkę w przepisie, a przepis przenoszę do folderu Moje ulubione chleby.
mniam.gif


Pain_de_Campagne.jpg

Pain_de_Campagne_2010.jpg

Pan_de_Campagne_przekrój.jpg
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne.jpg
    Pain_de_Campagne.jpg
    68.6 KB · Wyświetleń: 7
  • Pain_de_Campagne_2010.jpg
    Pain_de_Campagne_2010.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 7
  • Pan_de_Campagne_przekrój.jpg
    Pan_de_Campagne_przekrój.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 8

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Podziwiając Hazo Twój wypiek (piękny chleb !), czytając o tej soli, zaglądnęłam na pierwsze strony wątku i ze zdziwieniem przeczytałam własne uwagi o soli.
Nie tak dawno, usłyszałam opinię, że nasz sól jest 'bardziej słona' niż np ta z Anglii, czy Irlandii. Znajome osoby żyjące na co dzień tam, gotując okazjonalnie w Polsce przesalały potrawy. Teraz mi się skojarzyło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: