Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
JotHa, ja też po spróbowaniu swojego chleba przejrzałam wątek i przeczytałam o Twoim problemie ze zbyt słonym chlebem. Chyba dlatego dopisałam swoją uwagę, bo okazuje się, że mnie się też przydarzyło, chociaż na pewno nie pomyliłam ilości. Już sobie zmieniłam z 24g na 20g w podstawowych ilościach jeśli będę używać tej konkretnej soli, którą wsypałam dzisiaj. Czasami kupuję sól o obniżonej zawartości sodu i jej pewnie można dać tyle ile jest podane w przepisie.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jak dotąd nie zwracałam uwagi na zawartość 'soli w soli'. Nawet tą uwagę, że u nas sól inna traktowałam z przymrużeniem oka. A tu Twój wpis.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
W przepisie jest ogolem prawie 1300g maki, sol to recepturowo 2% czyli tutaj 26 g. Oczywiscie mozna zmniejszyc, ale nie za wiele.
 

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
To jeden z moich ulubionych chlebków, przeważnie wyrasta w lodówce. P2130110___kopia.JPG
 

Załączniki

  • P2130110___kopia.JPG
    P2130110___kopia.JPG
    373.5 KB · Wyświetleń: 5

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Jak malowane! Ciesze sie, ze receptura sie przydaje
icon_biggrin.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,335
1,404
113
Piękne bochenki!
A ja zapomniałam o tym chlebie. Chyba trzeba będzie zrobić jak skończę upieczony wczoraj.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
Chleb bardzo dobry i choć rósł w koszu aż 5 godz. to było warto. Mam pytanie odnośnie samego ciasta -choć zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem( mąka pszenna 650 + mąka pszenna razowa) to było baardzo klejące.Próbowałam nawet metody Bertineta ,ale i tak nie było elastyczne jak niektóre Cinki piszą ( może za krótko wyrabiałam?). Niemniej udało mi się w końcu uformować bochen. Na pewno będę jeszcze próbowała.Czy zna ktoś powód ?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Beato, poniewaz piszesz, ze chleb wyrastal 5 godzin, nasuwa mi sie, ze Twoj zakwas jest za slaby. Klejace ciasto i problemy z formowaniem rowniez moga byc spowodowanem malo zywotnym zakwasem. ktorego w ciescie jest sporo. Wklej zdjecia, jesli masz, latwiej wtedy doradzic.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
tatter @ 24 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1564718Beato, poniewaz piszesz, ze chleb wyrastal 5 godzin, nasuwa mi sie, ze Twoj zakwas jest za slaby. Klejace ciasto i problemy z formowaniem rowniez moga byc spowodowanem malo zywotnym zakwasem. ktorego w ciescie jest sporo. Wklej zdjecia, jesli masz, latwiej wtedy doradzic.
Dziękuję za odpowiedź.Mój zakwas jest już dość "stary" bo piekę Twój chleb " Tatterowiec" od roku, który rośnie w foremce ok.2,5 godz.Może po wieczornym dokarmieniu za mało bąbelkował? Zdjęć niestety nie mam.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Beata19 @ 25 Feb 2015, 16:52 ) index.php?act=findpost&pid=1565017Dziękuję za odpowiedź.Mój zakwas jest już dość "stary" bo piekę Twój chleb " Tatterowiec" od roku, który rośnie w foremce ok.2,5 godz.Może po wieczornym dokarmieniu za mało bąbelkował? Zdjęć niestety nie mam.
Beato, w istocie chodziilo mi o jego potencje, nie wiek
icon_wink.gif
Przeprowadz 24godzinna reanimacje zakwasu dla pewnosci. Jesli nadal bedziesz miec klopoty, wtedy przyjrzalabym sie mace.

Zagniotlam dzis razowy pszenny, z nieco innego przepisu, choc oczywiscie podobnego i moje bochenki gotowe byly do pieca po 1 1/2 godz. Pierwsza para sie piecze wlasnie.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
tatter @ 25 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1565027Beato, w istocie chodziilo mi o jego potencje, nie wiek
icon_wink.gif
Przeprowadz 24godzinna reanimacje zakwasu dla pewnosci. Jesli nadal bedziesz miec klopoty, wtedy przyjrzalabym sie mace.

Zagniotlam dzis razowy pszenny, z nieco innego przepisu, choc oczywiscie podobnego i moje bochenki gotowe byly do pieca po 1 1/2 godz. Pierwsza para sie piecze wlasnie.
Tatter, dziś wyjęłam zakwas z lodówki i po ociepleniu dokarmiłam go. Widzę , że bąbelków ma dość dużo - tak jak radzisz, zostawię go w cieple do jutra. Na pewno nie zrezygnuję i upiekę ten chlebek jeszcze raz ? bo był bardzo dobry.Mam jezszce pytanie odnośnie 'Tatterowca" - czy uważasz, że te 2,5 godz. rośnięcia w foremce to za długo ( foremka dosyć duża bo na 550g zakwasu) i w domu nie za ciepło. Pozdrawiam
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ciesze sie, ze sie nie zniechecilas
icon_biggrin.gif


Co do Tatterowca, jesli w domu chlodno, wiadomo, czas wyrastania bedzie dluzszy. W ciagu dnia w mojej kuchni jest 21C i w 2 funtowej (ok 960g ciasta) foremce tatterowiec rosnie ok 1 1/2 godz., gdy jest chlodniej troche dluzej. Jesli rosnie 2.5hr i odpowiada ci w smaku, wtedy nie widze problemu. Postepuje jak dotychczas.
Jesli chleb jednak za kwasny to na poczatek uzyj super aktywnego zaczynu. Mozesz rowniez skrocic tem. wyrastania stawiajac blaszke (dobrze otulona folia) w cieplejszym miejscu.
 

Beata19

Member
Lip 20, 2010
183
0
0
tatter @ 25 Feb 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1565063Ciesze sie, ze sie nie zniechecilas
icon_biggrin.gif


Co do Tatterowca, jesli w domu chlodno, wiadomo, czas wyrastania bedzie dluzszy. W ciagu dnia w mojej kuchni jest 21C i w 2 funtowej (ok 960g ciasta) foremce tatterowiec rosnie ok 1 1/2 godz., gdy jest chlodniej troche dluzej. Jesli rosnie 2.5hr i odpowiada ci w smaku, wtedy nie widze problemu. Postepuje jak dotychczas.
Jesli chleb jednak za kwasny to na poczatek uzyj super aktywnego zaczynu. Mozesz rowniez skrocic tem. wyrastania stawiajac blaszke (dobrze otulona folia) w cieplejszym miejscu.
Dziękuję Tatter za cierpliwość. Dzięki Twoim wyjaśnieniom wiem, że mimo iż mój zakwas "stary" to słaby - bo w mojej kuchni też jest 21 st. i dlatego foremki otulam folią i wstawiam do piekarnika z zaświeconą żarówką, a po 1 1/2 godz. ciasto ledwo podrośnie. Co do smaku to nie jest za kwaśny - bardzo nam smakuje, ale od czasu do czasu chcę spróbować czegoś innego.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Drugie podejście i udało się
banana.gif
za pierwszym razem mój zakwas był za słaby i wyszedł mi taki trochę gniocik
icon_razz.gif

1935571_P_20150228_203157.jpg
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Gratuluje!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Na pewno nie jestes! To nie jest ekskluzywna zdolnosc, kazdy moze piec chleb. A dobry chleb potrzebuje jedynie odrobine doswiadczenia.
Zycze ci wielu smacznych bochenkow. Ide piec Kaiser Rolls
icon_wink.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
W czym wyrastają wasze chleby, że są takie ładne?

Czy ten chleb mogę upiec w keksówkach? Czy chleb coś na tym straci?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: