Dorsz po baskijsku*

gumissylwia

Member
Lip 11, 2007
160
0
16
Zrobilam dzisiaj na obiad, zmienilam troche przepis i zmniejszylam proporcje dla jednej osoby, ale i tak wyszlo pyszne.
Proporcje dla 4 osob.

3 lyzki oliwy z oliwek
1 lyzka maki
4 filety z dorsza (ok 200g jeden) bez skory
1 duza cebula, drobno posiekana
4 duze pomidory, bez skorki i pestek, drobno pokrojone
2 duze zabki czosnku, rozduszone
150 ml wina bialego
1/2 lyzeczki papryki w proszku
2 czerwone papryki, upieczone i obrane ze skory, pokroic w paski (dalam surowa, nieobrana)
2 zielone papryki, j.w. (nie dalam wcale)
skorka z jednej cytryny, pokrojona w szerokie paski
sol, pieprz
natka z pietruszki do przybrania

Rozgzac piekarnmik do 200°C. Make wymieszac z sola i pieprzem, kazdy filet posypac ta mieszanka.Podsmazyc z posypanej strony na rozgrzanej patelni na 1 lyzce oliwy. Na srednim ogniu trzymac 2 minuty, wyjac, odstawic z boku.
Patelnie przetrzec, pozostala oliwe rozgrzac na srednim ogniu. Dodac cebule i dusic przez 5 minut, az bedzie miekka, ale nie brazowa (razem z cebula wrzucilam papryke, zeby zmiekla). Dodac pomidory, czosnek, wino, papryke w proszku, sol i pieprz i zagotowac. Zmniejszyc plomien i gotowac ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszajac.
Dodac paski z papryki i z cytryny, zdjac z kuchenki.
Rybe polozyc na warzywa podsmazona strona do gory, doprawic sola i pieprzem. Przykryc i wstawic do piekarnika na 12 - 15 minut, az ryba bedzie sie lekko rozpadac.
Przed podanie, wyjac skorki z cytryny. Ulozyc na talezu warzywa, na to rybe i przybrac natka. Podawac od razu
DSCN2736.JPG


Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia srodziemnomorska"
 

Załączniki

  • DSCN2736.JPG
    DSCN2736.JPG
    79.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,383
3,670
113
Do zrobienia!
mniam.gif