Roladki z mięsa mielonego w szynce*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Pyszny, szybki i atrakcyjny sposób na mięso mielone. Na podstawie ( mojego ukochanego) czasopisma Tina Koch&Back-Ideen
roladki.JPG

na roladki:

0,5 kg mięsa mielonego ( moje wołowo-wieprzowe)
1 namoczona wcześniej bułka kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól i czarny pieprz do smaku

szynka w dużych plastrach


na sos:
6 pieczarek
250 ml wody
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
sól i czarny pieprz do smaku

+ olej i wykałaczki


Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso mielone wymieszać z cebulą, namoczoną bułką, jajkiem i koncentratem. Doprawić do smaku.
Z mięsa formować podłużne klopsiki, które następnie należy owinąć plastrem szynki. Roladki spinać wykałaczkami w celu zabezpieczenia przed rozwinięciem.
Roladki obsmażyć na patelni ze wszystkich stron, aż będą rumiane. Zdjąć z patelni i usunąć wykałaczki.

Na niedużej ilości oleju podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. koncentrat rozpuścić w wodzie, dodać łyżeczkę mąki i przyprawy. Zrumienione pieczarki zalać sosem i gotować, aż sos zgęstnieje.

Podsmażone roladki zalać sosem i zapiekać 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
 

Załączniki

  • roladki.JPG
    roladki.JPG
    112.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Te roladki to hicior ostatnimi czasy u nas.
Robiłam już parokrotnie i sprzedałam przepis dalej.

I jutro tez będą.
lecker.gif


U mnie szynka owędzona mocno co daje super posmak.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kasik, strasznie się cieszę
icon_biggrin.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Wzorując się na tym przepisie, owinęłam plastrami szynki grube paski piersi kurczaka i zalałam sosem. Nie wiem dlaczego, po zapiekaniu sos z gęstego zrobił się wodnisty. Ale i tak było bardzo smaczne.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kasik,jest mi ogromnie milo,ze przepis tak przypadl Wam do gustu i ze do niego wracacie
icon_biggrin.gif