Czekoladowa tarta z masą cytrynową

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym – z książeczki Easy Chocolate Marks& Spencer

Ciasto:
115g mąki
25 g kakao
75 g masła
25 g zmielonych migdałów
50 g brązowego (użyłam białego)
1 jajko, ubite

Masa cytrynowa:
4 całe jajka + 1 żółtko
200 g brązowego cukru (użyłam białego)
150 ml śmietany kremówki
Sok i skórka z 2 cytryn

Mąkę i kakao przesiać.
Dodać masło, mielone migdały, cukier i jajko. Ucierać.. najlepiej mikserem.. aż ciasto zbije się w kulę.
Ciastem wyłożyć blaszkę o średnicy 20 cm (miałam nieco większą dlatego ciasto wyszło mi dość niskie). Przykryć i odstawić na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolką do pieczenia* . Podpiekać ciasto przez 12 – 15 minut. Zdjąć papier i fasolę, piec kolejne 10 minut.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni.

W tym czasie można przygotować masę:
Jajka, żółtko i cukier ucierać aż całość będzie jednolita i gładka, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, dodać sok i skórkę z cytryny. Masę wylać na ciasto i piec około 50 minut.


* darowałam sobie i papier i fasolę – ciasto podpiekałam około 20 minut
62046_1566057241945_1550831817_31371539_6432219_n.jpg