Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie pieczarkowym

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
fe345a1bda7f4619c803c8b7f654b9ae-1780494.jpg


Składniki:
Duża, luźna główka kapusty
Paczka (ok. 5 dkg) grzybów suszonych
1,5 kg pieczarek
2 cebule
2 jajka
2 szklanki kaszy gryczanej
Szklanka śmietany
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, olej, mąka


Grzyby suszone zalać wodą, zostawić na kilka godzin, po czym ugotować w 4 szklankach wody z dodatkiem liścia laurowego, soli i pieprzu. Odcedzić, odlać do osobnego garnka 2 szklanki wywaru, w którym się gotowały (pozostanie jeszcze trochę wywaru, który zagospodarujemy). Tymi 2 szklankami wywaru zalać opłukaną kaszę i ugotować. Pieczarki i cebulę pokroić i udusić na niewielkiej ilości oleju, aż do odparowania wody, pod koniec duszenia dodać pokrojone ugotowane suszone grzyby, wymieszać. 2/3 tej masy dodać do ostudzonej kaszy, wbić 2 surowe jajka i dodać przyprawy do smaku – przede wszystkim pieprz ziołowy, ewentualnie inne ulubione.
Do pozostałej masy grzybowej dodać resztę pozostałego po gotowaniu wywaru (powinno być go ok. szklanki), ewentualnie doprawić, zagęścić mąką i dodać śmietanę. W ten sposób powstanie nam pyszny sos. Kapustę sparzyć zdejmując kolejne liście. Kłaść w nie nadzienie z kaszy, zawijać. Na dno dużego garnka położyć kilka liści kapusty, na nich ułożyć gołąbki, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na małym ogniu do miękkości kapusty.
Podawać z sosem i ewentualnie surówką np. colesławem zrobionym z pozostałej części kapusty z dodatkiem marchwi, jabłka, chrzanu i majonezu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Melduje, ze zrobilam. Pyszne golabki! Nawet lepsze niz tradycyjne. Co prawda zrobilam z mniejszej ilosci pieczarek i suszonych grzybow, bo wiecej nie mialam, ale jak pomysle, ze mozna dac wiecej i czosnek moze tez, to niebo w gebie. Moim dzieciom tez smakowalo bardzo, tyle, ze oni nie przepadaja za lisciami kapusty, wiec wyjadaja nadzienie. Troche liscia zjedza, ale potem zostawiaja. Bede robic czesciej, zdecydowanie, bo kasza gryczana o wiele zdrowsza niz ryz.
icon_biggrin.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Miałem kilku wegetarian na party więc zrobiłem takie mini z patyczkiem w środku. Smakowały wybornie , jedynie następnym razem owinę je w listki kapusty włoskiej albo chrzanu.

Go__bki_z_kasz__gryczan_.JPG
 

Załączniki

  • Go__bki_z_kasz__gryczan_.JPG
    Go__bki_z_kasz__gryczan_.JPG
    403.2 KB · Wyświetleń: 0
Cze 8, 2012
113
0
0
A może by tak w sosie pomidorowym? Będą bardziej tradycyjne. Mięska wieprzowego od dłuższego czasu nie jadam, ale smak gołąbków pamiętam i tęsknię.
lecker.gif