Pierś z indyka w sosie cebulowym z majerankiem*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mialam kawalek piersi indyczej i niewiele dodatków, więc zrobiłam z tego bardzo proste danie. Mnie smakowało, może i Wam przypadnie do gustu.

DSCF3934_wys_a__pier__z_indyka_z_cebul__2.jpg

Składniki
0,5 kg piersi indyczej
duża cedbula
płaska łyżka suszonego majeranku
sól, pieprz
olej
świeży majeranek do dekoracji.

Mięso umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, natrzeć olejem i odstawić na godzinę. W rondlu z grubym dnem obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień, podlać trochę wodą lub bulionem i dusić blisko pół godziny. Po tym czasie dołożyć cebulę pokrojoną w piórka, według potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu oraz suszony majeranek. Dusić dalsze pół godziny lub dłużej, żeby sos i mięso nabrały charakteru od dołożonych dodatków, a mięso było miękkie. Przed podaniem udekorować świeżym majerankiem.
 

Załączniki

  • DSCF3934_wys_a__pier__z_indyka_z_cebul__2.jpg
    DSCF3934_wys_a__pier__z_indyka_z_cebul__2.jpg
    60.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator: