Karkóweczka*

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
składniki:
Karkówka w plastrach - grubszych,
olej,
cebula
ser żółty
majonez
vegeta
ew. czosnek

Plastry karkówki bardzo delikatnie rozbić - ale nie cienko - nie tak jak na kotlety ! posypać z obu stron vegetą Posmarować z obu stron olejem, ułożyć na blaszce kotleciki, każdy obłożyć krążkami surowej cebuli, na tym ułożyć plastry sera żółtego, a ser posmarować majonezem. Włożyc to wszystko należy do piekarnika na ok. 40 minut. PYCHA JEDZONKO!

Ja podaję z ryżem ugotowanym na sypko, wymieszanym z masłem i rozgniecionym czosnkiem - na gorąco.

pzdr, Agama
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ania

Member
Wrz 16, 2005
39
0
0
Jutro mam zamiar zrobić :roll: mam nadzieję,że mi wyjdzie
icon_smile.gif
 

Musia

Member
Lis 14, 2005
489
0
0
Juz pare razy robilam a do teg ziemniaki pieczone na smalcu z duza iloscia ziol wszystko razem niebo w gebie
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Super!!! Już to dawno znajduje się w moim jadłospisie. Goscie się nigdy nie mogą nadziwić, ze z takiego mięsa może wyjść coś tak rewelacyjnego.
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Przepyszna jest ta karkóweczka. W ostatnim czasie robiłam ją kilkakrotnie. W ramach oszczędności prądu
icon_wink.gif
piekę ją razem z ziemniaczkami pokrojonymi w plastry i przyprawionymi przyprawą do ziemniaków. Mam takie specjalne naczynie żaroodporne w formie blaszki. Na jednej połowie naczynia układam karkówkę, na drugiej ziemniaczki. Wszystko świetnie się komponuje. Ta karkóweczka ma super chrupiąca skórkę. Dziękuję Ci za tak prosty a jednocześnie smakowity przepis
cvety.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
alisia @ 16 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=379395Przepyszna jest ta karkóweczka. (...)
(...) piekę ją razem z ziemniaczkami(...)
Wszystko świetnie się komponuje. Ta karkóweczka ma super chrupiąca skórkę.
Dziękuję Ci za tak prosty a jednocześnie smakowity przepis
cvety.gif
Podpisuję się obiema ręcami
icon_exclaim.gif

Dorzucam do tego smakowitą sałatkę z samej sałaty albo jakąś mieszninę warzywną typu sałata, ogórek, pomidor, oliwki, jakiś ser... polane sosem śmietanowo-majonezowo-octowo balsamicznym... MNIAM
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madalena

Member
Mar 28, 2006
46
0
0
zrobiłam to cudo wczoraj troszke modyfikując.
Karkówke włozyłam do marynaty czosnkowej i tam leżała sobie do wieczora. kiedy juz nadeszła jej pora wysmarowałam żaroodporne naczynie ową marynatą, na to wyłożyłam karkówke, na to cebulka, ser żółty i majonez zmieszany z musztardą. No wyszło po prostu niesamowicie pyszne jedzonko. Karkówka krucha, wilgotna i mocno czosnkowa. pyszota
 

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
pyyychhhaaa tylko karkókę w vegecie i z cebulą na wierzchu zostawłam na całą noc w lodówce. i obok na blaszce piekłam te ziemniaki w plastrach (zanurzone w oliwie z ziołami i solą) i pyreczki bomba
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Skorzystałam z pomysłu i zrobiłam na dzisiejszy obiad.
Karkówkę zamiast przyprawiać vegetą marynowałam kilka godzin w różnych przyprawach ( mieszanki do pieczeni), dodatkowo przed pieczeniem warstwę cebuli posmarowałam cienko pikantnym ketchupem, co leciuteńko( korzystnie) zaostrzyło smak.
Piekłam 30 min. pod przykryciem, 10 min. bez pokrywy.
Całość bardzo soczysta i smaczna.

karkówka_003.jpg

karkówka_009.jpg
 

Załączniki

  • karkówka_003.jpg
    karkówka_003.jpg
    155.1 KB · Wyświetleń: 4
  • karkówka_009.jpg
    karkówka_009.jpg
    133.3 KB · Wyświetleń: 4