ciasteczka bardzo- podstawa do inwencji tworczej

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ciasto robi sie tak:

bierze sie 25 dag maki tyle samo masla i 1 g drozdzy i to wszyskto do malaksera - przesiekac i potem zagniesc. Zagniata sie super.

zawinac w pieluche lub zlozona gaze i do wody na 20 minut (jak potrzymalam dluzej to mi sie potem nie chcialy dobrze walkowac). A potem wydusic wode ktora nie chce w tym byc i walkowac. POtem smarowac żółtkiem rozbeltanym. jako ciastka piec 10-12 minut jako rogaliki piec na oko

ja z tego zrobilam ciastka:
ciastka3ti.jpg

i rogaliki
rogaliki wygladaja jak rogaliki

. - w postaci rogalikow o niebo lepsze.

ale wlasnie mysle ze to by bylo super z farszami nieslodkimi

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
A czym przylepiłaś te konfetti?

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Czy to sa ciastka dla wiecznei odchudzajacych sie ? :dump:

Bo ja tu cos cukru nie widze
icon_sad.gif

Leb mnie boli, moze dlatego.... ;)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dlatego, że bez cukru to nadaje się do wypieków wytrawnych ciastek. Chociaż pewnie dodatek np. jednej łyżeczki by nie zaszkodził, a dożywił by trochę drożdże.
Na pewno fajne to ciasto, podobne do mojego co to się topi w wodzie, stąd wiem, że to też musi być świetne a w związku z tym, że nie słodkie jest bardziej uniwersalne. Możnaby paszteciki jakieś uformować z niego.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ja posypalam je cukrem brazowym i tą posypka. Bardziej to idzie w rogalikach. Ale wlasnie kombinuje farsz wytrawny jakis.

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
zrobilam je jako rogaliki z fetą w srodku. Dobrze jest tej fety nie kroic w kawalki tylko rozgniesc widelcem i takie pogniecione nakladac. Rogaliki po upieczeniu posypac pieprzem albo kto co lubi. Bardzo dobre tego samego dnia do piwka. POzniej juz nie jadlam bo nie bylo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy