Ciasto drożdżowe z dynią

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
13472d53675c62aeab08ac71f3df2995-1783789.jpg


składniki:

1, 5 kg mąki
1 kostka stopionego masła
7 jaj
2 łyżki gęstej śmietany
10 dkg drożdży
szczypta soli
2 szkl. cukru
3 czubate łyżki dyni gotowanej (można dodać więcej)
2 łyżki spirytusu
zapach i rodzynki

Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i łyżka cukru, wlać do mąki. Jak "ruszą" dodać utarte całe jajka z cukrem, dynię, spirytus, sól, wyrabiając dodawać stopniowo letni tłuszcz. Dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie przerobić, dodać zapach i rodzynki. Wyłożyć na blachy, posypać kruszonką, odczekać aż ponownie wyrośnie. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

Kruszonka:
25 dkg mąki+ 12,5 dkg cukru+12,5 dkg masła. Wszystko wymieszać.

Ten przepis dostałam od pana sprzedajacego dynie w małym miasteczku na rynku. Robię to ciasto zawsze gdy jest sezon na dynię. Nie należy przerażać się ilością składników, ja robię właśnie z takiej i jest zawsze na kilka dni dni, tym bardziej, że zachowuje świeżość i wilgotność.
A gdy odwiedzi nas rodzina, która przyjeżdża na Wszystkich Świętych jest jak znalazł do gorącej herbaty
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: