2 cykorie
2 plastry żółtego sera
2 duże plastry szynki
łyżka masła
sos:
pół szklanki bulionu
serek topiony śmietankowy
sól, pieprz
Cykorie oczyścić, obrać z zewnętrznych listków i wyciąć głąbiki, bo są bardzo gorzkie.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 minut, aż będą miękkie.
Każdą cykorię owinąć plastem sera i szynki, można obwiązać nicią.
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na cykoriach ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku około 15 minut.
Sos:
w rondelku zagotować bulion i rozpuścić w nim serek topiony, przyprawić i dodać np świeżą bazylię.
Upieczone cykorie polewać sosem.
2 plastry żółtego sera
2 duże plastry szynki
łyżka masła
sos:
pół szklanki bulionu
serek topiony śmietankowy
sól, pieprz
Cykorie oczyścić, obrać z zewnętrznych listków i wyciąć głąbiki, bo są bardzo gorzkie.
Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 minut, aż będą miękkie.
Każdą cykorię owinąć plastem sera i szynki, można obwiązać nicią.
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na cykoriach ułożyć wiórki masła i zapiekać w piekarniku około 15 minut.
Sos:
w rondelku zagotować bulion i rozpuścić w nim serek topiony, przyprawić i dodać np świeżą bazylię.
Upieczone cykorie polewać sosem.