Kourabiedes

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
tatter @ 19 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050630Wspaniale, z ejuz zjedzone...czas na nastepne
icon_mrgreen.gif


Ja rowniez pieke je na swieta i zgadzam sie: w nich jest cos okazyjnego. Nie ma swiat zimowych bez Kourabiedes, Christopsomos, makowcow, piernika (pierniczkow) i miodownika
icon_biggrin.gif
Ja się chętnie dowiem co to Christopsomos
fiesgrins.gif
.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,330
1,399
113
Izolda @ 18 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050273...ja robiłam z wodą pomarańczową i moim zdaniem nie warto ich robić z ekstraktem migdałowym, bo na tym bardzo stracą, z wodą pomarańczową to jest po prostu inny wymiar smaku.
Izoldo, a robiłaś i takie i takie? Masz porównanie?
Ja robiłam z ekstraktem migdałowym (nie sztucznym olejkiem) i bardzo wszystkim smakowały. Dziś kupiłam wodę z kwiatów pomarańczy i pewnie niebawem powtórzę. Wtedy sama stwierdzę, czy z ekstraktem migdałowym faktycznie dużo straciły.
icon_mrgreen.gif
 

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,873
214
63
Izolda @ 18 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050273Były i jakoś tak zniknęły nawet nie wiadomo kiedy, a piekłam je dziś rano, zapach z piekarnika nieziemski po prostu, ja nie jestem jakimś wielkim potworem ciasteczkowym ale te kourabiedes są po prostu wyjątkowe, ja robiłam z wodą pomarańczową i moim zdaniem nie warto ich robić z ekstraktem migdałowym, bo na tym bardzo stracą, z wodą pomarańczową to jest po prostu inny wymiar smaku. Zdjęć nie będzie bo... zniknęły no
icon_lol.gif
.
Za to ja wiem, kiedy zniknęły
icon_smile.gif
A ponieważ, jak sama piszesz, nie jesteś potworem ciasteczkowym, to ja się poczuwam do tego tytułu
icon_smile.gif


Ale ciasteczka wyśmienite - smak bardzo oryginalny, wyjątkowy (uwielbiam gałkę, choć używam li i jedynie do jednej potrawy).
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
hazo @ 19 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1050699Izoldo, a robiłaś i takie i takie? Masz porównanie?
Ja robiłam z ekstraktem migdałowym (nie sztucznym olejkiem) i bardzo wszystkim smakowały. Dziś kupiłam wodę z kwiatów pomarańczy i pewnie niebawem powtórzę. Wtedy sama stwierdzę, czy z ekstraktem migdałowym faktycznie dużo straciły.
icon_mrgreen.gif
Hazo nie robiłam, ale ja mam bujną wyobraźnię
zahnlos.gif
i wiem po prostu jakby to smakowało - żeby nie było, też mam ten naturalny ekstrakt migdałowy, moim zdaniem to już nie będzie to, jak się za nie zabierałam, a wodę z pomarańczy używałam pierwszy raz, to nie wiedziałam, że to będzie aż takie dobre, to trzeba spróbować po prostu, bo tego nie da się opisać
fiesgrins.gif
.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Christopsomos to grecki chleb swiateczny na zakwasie, super aromatyczny i niezwykle ozdobny. Szczegoly juz wkrotce.

A "pokraczki" to piekna nazwa i na pewno latwiej wpada w ucho od Kourabiedes...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,330
1,399
113
Czy ktoś może wie jak długo te ciastka będą świeże? Chodzi mi o to kiedy najwcześniej je upiec na święta? Piekłam je 2 lata temu i nie pamiętam.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Haniu, przechowuja sie swietnie - tak donosili nasi klienci, u nas w domu nigdy nie mialy szansy dluzej polezec.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wyciągam, bo nie może ich zabraknąć w czasie świąt tak jak i orzechowych ślimaczków, są wyjątkowe
icon_smile.gif
, ja na pewno zrobię wersję z wodą z kwiatów pomarańczy.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wlasnie sporzadzam liste zakupow na swiateczne wypieki, wsrod ktorych sa oczywiscie kourabiedes. Po prostu sa niezbedne na swiatecznym stole, obok pierniczkow, Cranberry Noel Dziuni, choinek Bei i orzechowych slimaczkow Izoldy.

Zapomnialam wspomniec o kandyzowanej skorce pomaranczowej w gorzkiej czekoladzie...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,330
1,399
113
U mnie też Kourabiedes obok pierników Bakerlady i od zeszłego roku fefernusków muszą być obowiązkowo.
A dla mojej córki wystarczyłyby tylko Kourabiedes.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Uklony dla corki zatem, wie dziewczyna co dobre
icon_wink.gif


Moj syn uwielbia wrecz choinki Bei i w tym roku mam zrobic ich duzo wiecej niz w zeszlym roku
icon_rolleyes.gif
Mojej duzej corce wystarczylyby cranberry noel, a najmodszej pierniki. Ja sama lubie wszystkie wymione wyzej ciasteczka, moj maz rowniez - ale to nic dziwnego bo jemu wszystko smakuje, zwyczajnie wszystko.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kourabiedes są wyjątkowe, u nas też będą, czasem robię je na "babskie" impresy, znikają w oka mgnieniu i chyba się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowały
icon_smile.gif
. Za to dla wymagających konsumentów
icon_wink.gif
(a jednego takiego mam na stanie i on generalnie mógłby żyć bez słodyczy, a już zwłaszcza tych o piernikowych aromatach) obowiązkowo musi być Panforte z Twojego przepisu Pusiu.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wow, nawet nie wiedzialam, ze sa takie popularne. Mowisz babskie imprezy - mam taka jutro i wlasnie dynie na puree upieklam i zaraz tiramisu dyniowe bede skladac. Na zyczenie tychze bab. Juz chyba 5 raz w sezonie. I na dodatek sa to baby, ktore dynie znaly do niedawna jako dekoracje halloweenowa jedynie!
icon_eek.gif


Panforte rzeczywiscie pyszne jest ( i ten twoj "wymagajacy konsument na stanie" wie dobrze co najlepsze
icon_wink.gif
) i moze tez zrobie w tym roku, jesli wystaczy mi czasu bo moja lista rosnie z dnia na dzien
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
To ja się przyznam, że i mi się udało w tym roku poszerzyć grono dyniożerców, dzięki temu, że Hokkaido staje się coraz łatwiej dostępna.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
1,982
478
83
Tak zachwalacie, to i ja zrobie te ciasteczka. Moze nawet jutro, bo w piatek przychodzi w odwiedziny moja przyszla synowa (moj syn ma 6 lat
icon_smile.gif
).
Mi nie podeszly ani choinki Bei ani Cranberry Noel.
Pierniczki uwielbiamy.
A dyniowe ciasta tez odkrylam w tym roku dopiero
icon_smile.gif
Wspaniale sa!
I sliczaczki orzechowe tez mam na liscie.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,756
1,158
113
jean @ 19 Nov 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1549961A zamiast wody pomarańczowej można dać aromat pomarańczowy?
Nie wiem jak woda pomarańczowa, ale różana, której używałam jakiś czas temu do przemywania twarzy zbyt intensywnie nie pachniała
gruebel_2.gif
Rzecz właśnie w inności zapachu aromatu pomarańczowego ( skórka) i wody pomarańczowej , a dokladnie z kwiatu pomarańczy.
We Francji jest po prostu gotowy aromat " Fleur d'oranger".
Wedlug moich znalezisk na polskim rynku mozna nabyc wode pomaranczowa ( z kwiatu pomaranczy) w sklepach z zywnościa orientalna, arabską.