Kiełbasa krakowska

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska:

2 kg wieprzowiny (łopatka lub karkówka)
70 dag wołowiny zrazowej lub rostbefu
5 dag soli
3 g saletry
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
8 ziarenek ziela ang
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
jelito wołowe srodkowe

Mięso wieprzowe pokroić w kostkę o boku 2cm, wołowe nieco drobniej. Do mięsa dodać rozdrobnione przyprawy, dobrze wyrobić, przykryć wynies w chlodne miejsce na 24 godz. Następnie mięso ciasno nakładać do jelita. Po napełnieniu i zo związaniu końców jelita ponakłuć w kilku miejscach i przewałkować kiełbasę na stolnicy, aby pozbyć się z niej powietrza. Kiełbasę wędzić krótko w gorącym dymie abuy się lekko podpiekła. Po uwędzeniu włożyć kiełbasę do prawie wrzącej wody i parzyć ok. 30 min. wyjąć, przestudzić i potem oblać gorącą wodą aby zmyć z niej tłuszcz. Przechowywać zawieszoną na drążku w chłodnej spiżarni.