- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Paszkowska:
1 kg wieprzowiny
0,25 dag słoniny
0,5 kg cielęciny lub chudej wołowiny
2g saletry
ok 5 dag soli
pół łżeczki cukru
pieprz
jelita
Mięso pokroić w drobne kawałki, wymieszać z solą i saletrą. Zostawić na jedną dobę. Następnie mięso przekręcić 2x przez maszynkę( za drugim razem przez gęste sito) Dodać przyprawyi ok. 2 szkl. wody
Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić, napełnić jelita, przewiązując co 10cm. Obsuszyć i uwędzić, przed użyciem sparzyć we wrzątku.
1 kg wieprzowiny
0,25 dag słoniny
0,5 kg cielęciny lub chudej wołowiny
2g saletry
ok 5 dag soli
pół łżeczki cukru
pieprz
jelita
Mięso pokroić w drobne kawałki, wymieszać z solą i saletrą. Zostawić na jedną dobę. Następnie mięso przekręcić 2x przez maszynkę( za drugim razem przez gęste sito) Dodać przyprawyi ok. 2 szkl. wody
Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić, napełnić jelita, przewiązując co 10cm. Obsuszyć i uwędzić, przed użyciem sparzyć we wrzątku.