Serdelki

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Paszkowska:

1 kg wieprzowiny
0,25 dag słoniny
0,5 kg cielęciny lub chudej wołowiny
2g saletry
ok 5 dag soli
pół łżeczki cukru
pieprz
jelita

Mięso pokroić w drobne kawałki, wymieszać z solą i saletrą. Zostawić na jedną dobę. Następnie mięso przekręcić 2x przez maszynkę( za drugim razem przez gęste sito) Dodać przyprawyi ok. 2 szkl. wody
Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić, napełnić jelita, przewiązując co 10cm. Obsuszyć i uwędzić, przed użyciem sparzyć we wrzątku.
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Czytasz w myślach Beata Własnie miałam o paróweczki zapytać :mrgreen: Niesamowite ze to wszystko można sobie po prostu samemu zrobic.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Sam bym zjadł, tylko co z wędzeniem gdy się mieszka w mieście? :x
Bahus
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja bym nie wędziła tylko ugotowała, no trudno. A w mieście też gdzieś zawsze można znaleźć miejsce na uwędzenie :wink: