Ciastka lub paluszki drożdżowe Anerite

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Mam nadzieję, że Anerite się nie obrazi, a wręcz przeciwnie - pojawi się tu wreszcie :wink:

Podaję, co kiedyś skopiowałam sobie do komputera:

Ciastka lub paluszki drożdżowe Anerite

50 dkg mąki
20 dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)
szklanka smietany, (mozna zastapic mlekiem slodkim lub kwasnym, beda mniej kaloryczne)
4 dkg drożdży
1 kopiasta lyzka cukru, pol lyzeczki soli

Wykonanie:
Przesiana make posiekac nozem z magaryna, a potem rozetrzec dlonmi na "piasek". Drozdze rozetrzec z cukrem, wlac smietane, dodac soli, wymieszac i wlac do (dolka)maki, zarobic nozem, a potem szybko wyrobic recznie. Walkowac na ok. 0,5 cm, wykrawac kwadraty ok. 6 cm, na srodek nakladac nadzienie i skladac po przekatnej na pol, NIE ZALEPIAC!, posmarowac rozbeltanym jajkiem, posypac grubym krysztalem cukrem, piec na wysmarowanej margaryna blasze w temp.200 -220 C na jasnozloty kolor - ok. 20 min. Ciastka zlepia sie SAME w czasie pieczenia. Jesc po ostygnieciu. Przepyszne!
-------------------------
Nadzienie: (do wyboru)
marmolada, gesty dzem, powidla sliwkowe, czastki jablek, masa serowa jak do nalesnikow, masa makowa jak do makowca, masa z orzechow lub migdalow (zmielone wymieszac z ubitym bialkiem, cukrem pudrem i wanilia na gesto)
-------------------------
slone paluszki - ciasto to samo, tylko zwiekszyc ilosc soli do 1 lyzeczki. Uksztaltowac np. waski walek, kroic na odcinki i wytaczac waleczki na grubosc malego palca - ok 10 cm dlugosci. Smarowac jajkiem, posypywac gruba sola zmieszana z kminkiem, lekko dociskajac. Ci z Was, ktorzy nie lubia kminku moga go opuscic i ewentualnie zastapic czarnuszka, sezamkami czy nawet posypac troszke suszonych ziolek.
------------------------
To jest ciasto bez jaj i cukru (oprocz dodatku do drozdzy) i nie ma byc, slodkie nadzienie i cukier po wierzchu wystarcza.
Napewno sie uda, nic sie nie bedzie kleic, ale radze robic w miare szybko, bo ma tendencje do rozrzedzania, ale z tej ilosci zawsze sie uda, zanim to sie stanie. Mozna robic na slodko i slono, a paszteciki, to zrobic tak, jak sie robi pasztet z ktorego badz przepisu (podawali i ja tez) i nalozyc na to ciasto jak inne nadzienie. Zwykle paszteciki mozna robic z nalesnikami, ale te chyba beda wygodniejsze i tu podaje jeszcze inne typowe paszteciki:
z miesem:
25 dkg gotowanego lub pieczonego miesa, 1 cebula, 1 mala bulka, 4 dkg masla, 2 jajko, 2-3 lyzki gestej smietany ( to ma byc w nalesnikach i wtedy potrzebna bulka tarta, jajko i tluszcz do smazenia, ale ten farsz mozesz uzyc do tego ciasta). Wszystko razem zemlec (bulke trzeba namoczyc i odcisnac), cebule drobno pokrojona przesmazyc, wszystko polaczyc i doprawic sola, pieprzem. Ma byc gesta zwarta masa.
-------------------
Pasztecik z gotowanej wieprzowiny:
25 dkg gotowanej wieprzowiny, pol bulki, mleko, cebula, 2 dkg tluszczu, 1 jajko, sol, pieprz. Robic jak wyzej, bulke moczyc w mleku i odcisnac. W zasadzie kazdy farsz miesny czy inny sie nadaje, jak do pierozkow. Mozna dodac do smaku majeranku czy co kto lubi. Mozna robic z masa z sera na slono lub na slodko. Wygodne na party, bo mozna przygotowac wczesniej.

kamila

Member
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
wydzieliłam i przeniosłam jak prosiłaś <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Dzieki Kamila, przynajmniej nam ten super przepisik nie ucieknie
icon_wink.gif
-JotHa

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wygląda jakbym to ja prosiła :roll: , ale rzeczywiście - lepiej tak wygląda. ;)

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Juz Johasiu nie wyglada ;)
A tylko Kamila, badz Iguana mogly mi 'oddac' tutaj posta z 'Nieba' ;)

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A to moje... z jabluszkami. Pyyyycha ;)

paluchy1.jpg

paluchy2.jpg

A tu proba zrobienia zblizenia:

paluchy3.jpg

i los ostateczny ciasteczka:

paluchy4.jpg

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
gdzies byla dyskusja o technikach sklejania tych ciastek zeby nadzienie nie wypywalo - ktos pamieta gdzie?

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
no to moze ja sie tez tak odwaze, chociaz gdzies czytalam (skleroza no :dump: ) ze komus wyplynelo nadzienie i sie troche boje.

grubego cukru krysztalu to u mnie w sklepie nie ma... tak kombinuje zeby delikatnie cukrem waniliowym posypac - jak myslisz, dobrze bedzie?

pzdr
yenn

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Te, co na foto sa z jablkami - one Ci nie wyplyna napewno. :mrgreen:
Chyba, ze na jakies zlosliwe trafisz. :twisted:

Posylane jest zwyklym niespecjalnie grubym cikrem, tylko w ilosci wiecej, niz mniej ;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ano zwykle projone w plastry, kawalek na tyle duzy (a raczej maly), zeby starczylo coasta na pryzkrycie ;)

Plynny dzem jablkowy, na ile moge sobie wyobrazic konsystencje 99% wyplynie....
Jak robie z dzemem, to koniecznie z takim z lodowki, zeby galaretka byla sztywna.

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Oj, kochani, nie wiedzialam, ze tu juz sa, bo byly na innych portalach. Naturalnie podawalam dla wszystkich, gdzieby to nie bylo i ciesze sie tylko z tego, ze ktos podaje dalej. Nie roszcze sobie zadnych praw do tego przepisu, dostalam od mojej najdrozszej przyjaciolki Hanki, z ktora pieklam je wieki temu, ale to tez nie jej pomysl. Gdzies wyczytala to i sprobowala i tak sie zaczelo. Moge dodac, ze na slodko najbardziej mi smakowaly z nadzieniem z rozy ucieranej, a potem co, kto ma, tylko konfitura musi byc gesta, zeby nie wyplywala. Takze dobre z nadzieniem slonym - moga zastapic paszteciki - z kapusta, grzybami, miesem i co kto lubi. A paluszki tez swietne. Chodzi o to, aby ciasto bylo robione szybko i nie ma rosnac i zeby byla odpowiednia temperatura pieczenia, inaczej moga sie nie sklejac same, jak powinny. Przepis prosty, tani i genialny - moge tak powiedziec, bo nie moj. Trzeba brac dokladne proporcje skladnikow i robic wg. przepisu, to sie zawsze uda. Pozdrawiam, Anerite.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A sa sa ! Wyprzedzily Ciebie !
Witaj !

Sobie bez nich zycia nie wyobrazam juz
Te z jablkami sie w ustach rozplywaja ;) Mniaaaam......
Dzieki

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Yenulka, przegapilam Twoje pytanie w sprawie cukru, przepraszam. Nalezy dac gruby krysztal, bo ladnie wyglada i dobrze sie trzyma, moze gdzies dostaniesz. Jesli nie, to uzyj zwykly krysztal jak do herbaty. Cukru w pudrze absolutnie nie polecam. Ciasteczka maja byc posmarowane zoltkiem i posypane cukrem przed pieczeniem. Cukier w proszku (waniliowy czy zwykly) sie do tego nie nadaje. Mysle, ze wyjdzie taka skorupka, ktora zniszczy efekt (czastki cukru maja byc widoczne pojedynczo) i smak wanilii niekoniecznie tu wskazany. Anerite

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
up dla margolci :mrgreen:

pzdr
yenn

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja, dzięki yenulce, która wyciągnęła ten przepis, dzis upiekłam te ciasteczka (z konfiturą z róży własnej roboty i z jabłkiem). Pycha! Bardzo polecam. Szybkie i super smaczne
icon_smile.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy