Zęby Murzyna

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
O tym cieście usłyszała kiedyś moja mama w autobusie, poszperałam w necie i znalazłam przepis, niestety przepisałam skasowałam i nie wiem skąd go wzięłam. Ciasto może być alternatywą dla makowca
icon_smile.gif
. Polecam wielbicielom bardzo słodkich ciast (choć można zrobić wersję mniej słodką)
150g margaryny lub masła
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka amoniaku
Krem:
1 puszka masy makowej - 900g, (można zrobić własnoręcznie tak jak lubimy najbardziej, wtedy na pewno będzie mniej słodkie)
200g masła,
150g bezików (dałam ok. 80g)

Składniki na ciasto zmiksować, podzielić na 2 części, wyłożyć do 2 dużych (u mnie 30x40) blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Upiec w temp. 200 stopni. Ostudzić.

Masło utrzeć, dodać masę makową (można dodać cukru pudru - jeśli dla kogoś jest za mało słodka). Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy, ułożyć bezy (płaską częścią do góry) i przykryć resztą masy, przykryć drugim plackiem. Można polać polewą czekoladową (choć nie polecam, gdyż ciasto jest naprawdę bardzoooo słodkie).
 

Załączniki

  • zeby_murzyna.jpg
    zeby_murzyna.jpg
    82.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Białą masę widzę, ale maku to się dopatrzeć nie mogę.
icon_neutral.gif
 

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator: