Golonki jagniece po grecku*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Pychota
icon_mrgreen.gif
Goraco polecam! Przepis nieco zmieniony z bloga Souvlaki for the soul http://souvlakiforthesoul.com/cinnamon-braised-lamb-shanks

aged_shank.JPG

* 1 cebula drobno posiekana
* 2 marchewki drobno posiekane
* pol selera drobno posiekanego
* 4 posiekane zabki czosnku

* 3-4 golenie jagniece
* 400g passaty
* 1 lyzka koncentratu pomidorowego
* 2 kawalki kory cynamonowej
* 3-4 lyzki koncentratu z kurczaka/wolowego
* 200ml czerwonego wina
* 3 liscie laurowe
* sol i pieprz do smaku

1. Rozgrzac odrobine oleju na patelni. Wrzucic golenie, przyrumienic, przelozyc do zeliwnego naczynia.
2. Dodac odrobine oleju na patelnie i przesmazyc cebule, czosnek, marchew i seler.
3. Dodac passate, koncentrat, cynamon, koncentrat z kurczaka, wino, liscie laurowe, podgrzac i doprawic.
4. Przelac do naczynie zeliwnego i wstawic do nagrzanego piekarnika na 2-3h (ok 140-150C)
5. Gdy mieso bedzie juz upieczone, oddzielic od kosci, podawac z makaronem, polac sosem
 

Załączniki

  • aged_shank.JPG
    aged_shank.JPG
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • shanks_retro.JPG
    shanks_retro.JPG
    81.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: