- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
1 wędzona makrela (ok. 35 dag)
10 średnich ziemniaków
30 dag mrożonego groszku
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
4 dag wędzonego boczku
2 średnie cebule
3 łyżki margaryny
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Obrać cebulę, pokroić w krążki. Pokroić boczek w cienkie paski. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rozgrzać na patelni margarynę, podsmażyć boczek. Wrzucić ziemniaki i cebulę, smażyć razem jeszcze 10 minut. Zdjąć z makreli skórę, usunąć kręgosłup i ości. Podzielić rybę na mniejsze kawałki. Wrzucić groszek do ziemniaków, wsypać łyżeczkę majeranku. Smażyć razem jeszcze 6 minut, stale mieszając. Wyłożyć rybę na patelnię, podgrzać z boczkiem i warzywami. Na sos: dodać do śmietany łyżeczkę chrzanu, dokładnie wymieszać. Wyjąć przygotowane danie na podgrzany półmisek. Sos śmietanowo-chrzanowy podawać w osobnym naczyniu. Smak pieczonych ziemniaków z makrelą najlepiej podkreśli dobrze schłodzone piwo.

10 średnich ziemniaków
30 dag mrożonego groszku
15 dag gęstej kwaśnej śmietany
4 dag wędzonego boczku
2 średnie cebule
3 łyżki margaryny
2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Obrać cebulę, pokroić w krążki. Pokroić boczek w cienkie paski. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Rozgrzać na patelni margarynę, podsmażyć boczek. Wrzucić ziemniaki i cebulę, smażyć razem jeszcze 10 minut. Zdjąć z makreli skórę, usunąć kręgosłup i ości. Podzielić rybę na mniejsze kawałki. Wrzucić groszek do ziemniaków, wsypać łyżeczkę majeranku. Smażyć razem jeszcze 6 minut, stale mieszając. Wyłożyć rybę na patelnię, podgrzać z boczkiem i warzywami. Na sos: dodać do śmietany łyżeczkę chrzanu, dokładnie wymieszać. Wyjąć przygotowane danie na podgrzany półmisek. Sos śmietanowo-chrzanowy podawać w osobnym naczyniu. Smak pieczonych ziemniaków z makrelą najlepiej podkreśli dobrze schłodzone piwo.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: