- Sie 19, 2007
- 1,496
- 0
- 0
Śledzie z nutą imbirową
2 tacki śledzi, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 plasterki świeżego imbiru, olej z pestek winogron, łyżka przecieru pomidorowego, cztery łyżki octu jabłkowego, cukier, czarny pieprz.
Śledzie myjemy i (jeśli dla kogoś są za słone) moczymy np. przez pół godziny. Ja nie moczę takich śledzi.
Cebulę kroimy w piórka, zaparzamy w oleju, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir i przecier. Studzimy. Potem do mieszaniny warzywno-pomidorowej dodajemy ocet, mieszamy. Można dać odrobinę cukru i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
W słoiku układamy warstwami śledzie na przemian z warzywami. Zostawiamy na noc w lodówce, żeby się przegryzło.
2 tacki śledzi, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 plasterki świeżego imbiru, olej z pestek winogron, łyżka przecieru pomidorowego, cztery łyżki octu jabłkowego, cukier, czarny pieprz.
Śledzie myjemy i (jeśli dla kogoś są za słone) moczymy np. przez pół godziny. Ja nie moczę takich śledzi.
Cebulę kroimy w piórka, zaparzamy w oleju, dodajemy posiekany czosnek, posiekany imbir i przecier. Studzimy. Potem do mieszaniny warzywno-pomidorowej dodajemy ocet, mieszamy. Można dać odrobinę cukru i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
W słoiku układamy warstwami śledzie na przemian z warzywami. Zostawiamy na noc w lodówce, żeby się przegryzło.
Ostatnią edycję dokonał moderator: