Jogurtowy kurczak*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
35-40 dag piersi kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 mała pikantna papryczka (moje mają jakieś 4 cm)
1 cm korzenia imbiru
0.5 łyżeczki soku z cytryny
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta garam masali
kilka ziaren kolendry

Pierś kurczaka kroimy w niewielkie paski. Z papryczki usuwamy pestki i kroimy bardzo drobno. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na drobnej tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy). Do moździerza wrzucamy papryczkę, imbir, czosnek. Dodajemy do nich sok z cytryny, kmin rzymski, ziarna kolendry i garam masalę. Wszystko dokładnie ucieramy. Do pokrojonego kurczaka dodajemy jogurt i utarte przyprawy, mieszamy aby cały kurczak pokrył się nimi. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka do zrumienienia.

Źródło: ja

IMG_3700.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3700.JPG
    IMG_3700.JPG
    257 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: