- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0

Czyli ryba w cieście w atrakcyjnej formie

Ciasto:
* 20g drożdży
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka soli
* 1 jajko
* 250ml ciepłego mleka
* 6 łyżek masła
* 1/2 kg mąki
Farsz:
* 30dag pieczarek
* 2 cebule
* 3-4 filety rybne (zależy od wielkości)
* sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem.
W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, masło i rozczyn; dokładnie wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby można podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie jak nasze ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie.
Pieczarki czyścimy i szatkujemy drobno; podsmażamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku.
Rybę przyprawiamy z obu stron.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Z pierwszej wałkujemy placek i wycinamy nożem kształt ryby. Delikatnie przenosimy na blachę(wcześniej trzeba ją posmarować masłem i podsypać mąką). Brzegi rybki smarujmey białkiem i z pozostałego po wycięciu ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadł.
Na wycięty tułów ryby kładziemy filety rybne, nakładamy pieczarki i wyrównujemy.
Wałkujemy drugą część ciasta i za pomocą małej szklanki lub kieliszka wycinamy krążki (to będzie łuska i oko). Nożem wycinamy także ogon i głowę.
Gotową rybę smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na około 40 minut(ja piekłam troszkę dłużej), pilnując by się nie przypiekła za bardzo ( pod koniec można przykryć wierzch folią aluminiową).
Na zdjęciu pokazane jest "składanie" ryby i efekt końcowy, przed samym włożeniem do piekarnika.

Ostatnią edycję dokonał moderator: