- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Doskonała tarta dla miłośników cytrusów - kruche ciasto i wyraźny, ciepły smak pomarańczy z lekką nutką cynamonu. Szybkie, pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto.
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 puszki mandarynek ( po 312 g)
100 g skórki pomarańczowej
4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
4 krople aromatu pomarańczowego
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą.
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.
Piekłam w formie o średnicy 21 cm.

300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 puszki mandarynek ( po 312 g)
100 g skórki pomarańczowej
4 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
4 krople aromatu pomarańczowego
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ocierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta uformować kulę i schować do lodówki.
W tym czasie mandarynki dokładnie odsączyć na sicie z soku. Wymieszać z cukrem, skórką pomarańczową, aromatem i bułką tartą.
2/3 ciasta wylepić formę do pieczenia. Ułożyć nadzienie. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta. Wierzch oprószyć cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. 45-55 min.
Piekłam w formie o średnicy 21 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: