Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Nie umiem opisać jak rzucam, ale kiedyś mogę pokazać.
fiesgrins.gif
 

aselwe

Member
Paź 26, 2010
4
0
0
DSC_0416internet.jpg

Tak wyglądają moje pierwsze Croissanty wg. tego przepisu. Połowa ciasta czeka w zamrażarce na następne pieczenie. Są bardzo dobre (połowę z nich, za namową żony nadziałem czekoladą). Z połowy ciasta wyszło mi 14 sztuk. Ciasto bardzo plastyczne, przyjemne w obróbce.
Pozdrawiam
Andrzej
 

Załączniki

  • DSC_0416internet.jpg
    DSC_0416internet.jpg
    107.2 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Piękne. Mam nadzieję, że i moje takie będą.

Na razie ciasto rośnie w lodówce jak zwariowane. Następny etap o siedemnastej, a ono już wyłazi z formy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Aż poszłam jeszcze raz sprawdzić, czy dobrze przeliczyłam ilość drożdży suchych na świeże, bo może świezych używałaś? Ale jest ok, to ciasto, tak samo jak to na rogale marcińskie Bajaderki, jednak sporo przybiera, po nocy też zawsze rośnie 2 do 3 razy
fiesgrins.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Tak, używałam świeżych drożdży - nie bardzo się lubimy z suchymi.
icon_wink.gif

Jestem po pierwszym wałkowaniu z masłem. Wspaniale się wałkowało, nie miałam żadnych problemów.
Oczywiście nie doczytałam, co z tym masłem i rozsmarowałam na cieście miękkie, ale obyło się bez żadnych niespodzianek.
icon_smile.gif



EDIT:
Gotowe ciasto:

ciasto_na_croissants.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_na_croissants.jpg
    ciasto_na_croissants.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
Jestem przed etapem wałkowania(dzień 2) czy mogłabym prosić o przykładowe zdjęcia, sklejania brzegów i obrócenia ich o ten kąt 90 stopni?

Edit: już wiem, znalazłam:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Mam zamrożone ciasto i ochotę, by je w końcu wykorzystać.
Dziuniu, jak myślisz, wystarczy noc w lodówce, by można było je wałkować i formować rogale?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Joanno, zdaje się że więcej czasu potrzebowały na rozmrożenie z tego co pamiętam, im nie powinno zaszkodzić leżakowanie w lodówce po rozmrożeniu, więc na wszelki wypadek przełożyłabym ciasto do lodówki 24 h przed pieczeniem.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,376
3,653
113
Rosną.
Nadzienie zrobiłam bajaderkowe z przepisu na rogale marcińskie.
Z całej porcji ciasta wyszło mi 48 rogali (a raczej rogalików, bo robiłam je średniej wielkości).


EDIT:

rogale_marcińskie1.jpg
 

Załączniki

  • rogale_marcińskie1.jpg
    rogale_marcińskie1.jpg
    84.2 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
a ja zapomniałam powiedzieć, że miesiąc temu piekłam croissanty z tego przepisu z przygodami.
Wiozłam surowe ciasto ( po uprzednim całonocnym chłodzeniu) 2 godziny autobusem-w walizce po prostu
icon_mrgreen.gif

Nie miało tak być, ale niestety, zamiast planowanej półgodzinnej jazdy samochodem, wypadła mi podróż busami, z przesiadką w dodatku
icon_rolleyes.gif
Ciasto było tuż przed wyjściem z domu wyjęte z lodówki, zapakowane do torby na mrożonki i do walizki. Po dojechaniu na miejsce jednak trochę już ociepliło się i urosło, mało walizki nie rozsadziło
icon_mrgreen.gif
Ponieważ rogaliki miały być dopiero na śniadanie dnia następnego, ciasto znów poszło do lodówki na cały dzień, późnym wieczorem uformowałam i będąc złej myśli wstawiłam kolejny raz na noc do chłodzenia. Miałam strasznego pietra, bo to było spotkanie z kuchnią francuską i rogaliki miały być moją niespodzianką dla wszystkich ( co niektórzy planowali kupić po prostu gotowce
icon_wink.gif
) Ciasto jednak przetrwało wszystkie niedogodności i rano gospodarze domu, który odwiedziłam ( i pozostali goście) cieszyli się świeżutkimi, ciepłymi, wspaniałymi croissantami!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: