Tort "Ministerski"

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
minist1.JPG

Przepis znaleziony na Cook Talk. Jednak trochę zmieniony przeze mnie.

Składniki:

Ciasto:

• 5 jajek (miałam małe jajka)
• 1 szklanka mielonego maku
• 1 szklanka kefiru
• ¾ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• 3 łyżki zmielonych (na mąkę) orzechów laskowych
• 1 płaska łyżeczka sody

Krem :

• 1 puszka (460 g) mleka skondensowanego słodzonego (można dać mniej, będzie mniej słodkie)
• 250 g masła
• 4 – 5 łyżek kakao
• 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Wieczorem: wbić do miski jajka i roztrzepać. Wsypać mak i wymieszać dokładnie. Miskę nakryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia: Mąkę wymieszać z orzechami i sodą. Do masy jajeczno-makowej dodać mąkę, cukier i kefir. Wymieszać razem dokładnie (nie ma potrzeby używania miksera). Ciasto należy podzielić na 4 równe części (ja wlałam do 4 miseczek)

Z tej ilości ciasta pieczemy 4 blaty, każdy osobno. Dno tortownicy (22cm średnica)powinno być wyłożone papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy masłem lub olejem.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (termoobieg) lub 180 bez termoobiegu. Do rozgrzanego piekarnika wstawić na 5 minut tortownicę, aby się nagrzała (sprawdziłam, że w nagrzanej tortownicy ciasto lepiej się piecze i wyrasta). Wlać do tortownicy jedną część ciasta (jest bardzo cieniutko) i rozprowadzić równo ze wskazaniem na grubsze ciut brzegi niż środek ciasta. Pieczemy ok. 10 – 13 minut (moje piekły się po 13 minut. Po 10 minutach wierzch był jeszcze galaretowaty i się ruszał). Wierzch ciasta powinien być leciutko zarumieniony.
Po upieczeniu, szybko odpinamy boki tortownicy i zdejmujemy blat ciasta, razem z papierem, przekładając na kratkę do wystudzenia. Ponownie składamy tortownicę i znów wykładamy natłuszczonym papierem i wlewamy kolejną porcję ciasta do pieczenia. Tortownica jest cały czas gorąca. Tak pieczemy kolejno wszystkie 4 blaty ciasta.
Całkowicie wystudzone blaty przekładamy kremem: masło utrzeć na puch. Wsypać kakao i wymieszać łyżką (nie mikserem, bo cała kuchnia będzie w pyle kakaowym). Następnie dodajemy partiami mleko i już mikserem ucieramy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Kremem smarujemy również wierzch i boki ciasta. Wstawiamy do lodówki na ok. 8 - 12 godzin.

Ja nie dekorowałam ciasta , ale moim zdaniem bardzo dobrze będzie się tu komponować ubita śmietana (ale bez cukru) i jakieś owoce np. ziarna granatu

P1070814.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
O kurcze blade... a raczej poprawię, o koguciku kolorowy
icon_wink.gif

Krysiu, czy Ty już prowadzisz własną cukiernię?
icon_mrgreen.gif
Nie nadążam drukować przepisów a co zajrzę to nowy wypiek już rozkrojony.
Smakowicie wygląda, powiedz proszę, 1 szklanka maku mielonego to ok. 2 szk suchego?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
kurcze skąd ja wezmę mak mielony , bo swoim ponad 20 letnim młynkiem do kawy nie zmiele , właśnie przed świętami myślałam ,ze pad jak mieliłam trochę maku
icon_frown.gif
, inne rzeczy jak siemię , sezam mieli jak trzeba , to czartowskie nasienie chyba za drobne jest i dymi mi młynek

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Helen, z ciekawości poszlam zważyc szklankę zmielonego maku
icon_smile.gif
Wyszło, że to ok. 90 g, wsypywałam mak bez ubijania.
Margot, mak to chyba najlepiej w takim młynku do ziaren mielić, a może dostaniesz w którymś supermarkecie juz zmielony, jest w opakowaniach 200 g dostępny.

A tort fajny bardzo
fiesgrins.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Myslę, że żarnowy i do zboża, to jak najbardziej właściwy kierunek
fiesgrins.gif

Tylko pamietaj, że suchy mak w takim można mielić
fiesgrins.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Dziunia, dzięki
icon_smile.gif

Ja mielę mak w maszynce do mielenia mięsa. Kiedyś dwa lub trzy razy przepuszczałam przez maszynkę a teraz kupiłam sitko do maku o bardzo drobnych oczkach. Mam tez czeską maszynke do mielenia maku (niby młynek z korbką) ale jeszcze nigdy nie udało mi się tym zmielić. Młynek kupiłam baaardzo dawno temu i był nowy ale bez instrukcji. Nie wiem co robię nie tak.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075587kurcze skąd ja wezmę mak mielony , bo swoim ponad 20 letnim młynkiem do kawy nie zmiele , właśnie przed świętami myślałam ,ze pad jak mieliłam trochę maku
icon_frown.gif
, inne rzeczy jak siemię , sezam mieli jak trzeba , to czartowskie nasienie chyba za drobne jest i dymi mi młynek
Alu, w oryginalnym przepisie jest zwykły mak. To ja sobie umerdałam w głowie, że lepszy będzie na pewno mielony (i tak chyba jest). A mak mielony kupiłam w moim wsiowym, maluteńkim sklepiku
icon_mrgreen.gif
Bez mała szoku doznałam jak zobaczyłam go na półce. W takim białym , 200gramowym opakowaniu. Eksportowała (z Czech) ta sama firma, która ma morele w puszkach.

h-elen, nie wiem jaki może być przelicznik maku w ziarnkach do mielonego
icon_redface.gif
Ale tak jak pisałam zdanie wyżej, oryginalny przepis mówi o 1 szklance maku zwykłego, suchego

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
h-elen @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075608Dziunia, dzięki
icon_smile.gif

Ja mielę mak w maszynce do mielenia mięsa. Kiedyś dwa lub trzy razy przepuszczałam przez maszynkę a teraz kupiłam sitko do maku o bardzo drobnych oczkach. Mam tez czeską maszynke do mielenia maku (niby młynek z korbką) ale jeszcze nigdy nie udało mi się tym zmielić. Młynek kupiłam baaardzo dawno temu i był nowy ale bez instrukcji. Nie wiem co robię nie tak.
Helen, ale suchy mielisz w maszynce? Zawsze mieliłam namoczony, też z tym małym sitkiem ale może i suchy da radę zemleć
gruebel_2.gif

Krystyna9 @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075614a polazłam na ich (tych od maku) stronę, a co
rofl.gif
Toż to dawna firma Kresto
icon_eek.gif
Pełnej oferty nie przedstawiają, ale TUTAJ widać ten mak.
O tym własnie maku myślałam, jak wyżej pisalam o 200 g opakowaniach
fiesgrins.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Krysiu, już mam pogląd na sprawę, tj. na mak
icon_smile.gif
Pytałam, bo w domu mam napoczętą torebke suchego i nie wiedziałam czy na jutrzejszy wypiek wystarczy
icon_smile.gif

Dziunia, najczęściej moczę mak a czasami gotuję. Jeżeli suchy mam mielić, to najpierw mieszam go w misce z cukrem i idzie
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
h-elen @ 14 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075584O kurcze blade... a raczej poprawię, o koguciku kolorowy
icon_wink.gif

Krysiu, czy Ty już prowadzisz własną cukiernię?
icon_mrgreen.gif
a kogucik to dlatego, bom urodzona pod tym znakiem
icon_mrgreen.gif
(w chińskich horoskopach). Cukierni nie prowadzę. Pączki i krążki to zniknęły w mgnieniu oka, tak wszystkim w rodzinie chciało się smażonego
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Na kogucika zwróciłam uwagę, bo takiego pamiętam z dzieciństwa a później w szkole na konkurs plastyczny właśnie takiego narysowałam. Starasznie dawne to dzieje... Ale sentyment do właśnie tak ubarwionego pozostał...
Z tą cukiernią to był żart
icon_smile.gif
wiadomo, na coś dobrego łasuchów w oklicy nie braknie
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy