- Sty 3, 2009
- 27,953
- 2,296
- 113
Przepis pochodzi z książki "The Food of Italy" Claudii Roden
Sałatka z pieczonej papryki z anchois i kaparami
4 papryki
6-8 filetów anchois, drobno posiekanych (ja je wcześniej przepłukałam)
1-2 ząbki czosnku, zgniecione
1 czubata łyżka kaparów, drobno posiekanych
kilka łodyżek oregano, posiekanego
4-5 łyżek oliwy
(od siebie dodałam kapkę octu balsamicznego)
Papryki piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C aż zmiękną a skórka sczernieje. Warto kilka razy obrócić. Włożyć je następnie do torebki foliowej, po 10 minutach wyjąć i obrać ze skórki, przy okazji usuwając nasiona. Wymieszać z resztą składników.
Wg autorki jest to 6 porcji, dla mnie 2, góra 3.
Smacznego
Sałatka z pieczonej papryki z anchois i kaparami
4 papryki
6-8 filetów anchois, drobno posiekanych (ja je wcześniej przepłukałam)
1-2 ząbki czosnku, zgniecione
1 czubata łyżka kaparów, drobno posiekanych
kilka łodyżek oregano, posiekanego
4-5 łyżek oliwy
(od siebie dodałam kapkę octu balsamicznego)
Papryki piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C aż zmiękną a skórka sczernieje. Warto kilka razy obrócić. Włożyć je następnie do torebki foliowej, po 10 minutach wyjąć i obrać ze skórki, przy okazji usuwając nasiona. Wymieszać z resztą składników.
Wg autorki jest to 6 porcji, dla mnie 2, góra 3.
Smacznego
