Sałatka z pieczonej papryki

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,953
2,296
113
Przepis pochodzi z książki "The Food of Italy" Claudii Roden


Sałatka z pieczonej papryki z anchois i kaparami


4 papryki
6-8 filetów anchois, drobno posiekanych (ja je wcześniej przepłukałam)
1-2 ząbki czosnku, zgniecione
1 czubata łyżka kaparów, drobno posiekanych
kilka łodyżek oregano, posiekanego
4-5 łyżek oliwy
(od siebie dodałam kapkę octu balsamicznego)

Papryki piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C aż zmiękną a skórka sczernieje. Warto kilka razy obrócić. Włożyć je następnie do torebki foliowej, po 10 minutach wyjąć i obrać ze skórki, przy okazji usuwając nasiona. Wymieszać z resztą składników.
Wg autorki jest to 6 porcji, dla mnie 2, góra 3.

Smacznego
icon_biggrin.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Pani kochana zdjęcia mi tu brakuje, co by sobie zwizualizować te wspaniałości
icon_wink.gif
. Dobrze pamiętam, że papryka ma być marynowana w occie?
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,953
2,296
113
Źle pani pamięta. Pani przeczyta przepis, co?
icon_mrgreen.gif
Papryka w occie ma być do sałatki z bakłażanem. Tu bierze pani paprykę surową i ją piecze.

Kurczaki, wydawało mi się, że robiłam zdjęcie
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Jeżu kolczasty, wszystko mi się pozajączkowało
icon_redface.gif
, ale to dlatego, że czytałam oba przepisy w jednym czasie i nie wiedzieć czemu zobaczyłam tutaj gotowca ze słoika
icon_lol.gif
.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy