Mam zwyczaj wycinania z różnych czasopism interesujących mnie przepisów i wydaje mi się, że będę pamiętała skąd pochodzą. Nic bardziej mylnego. Zbierane i wypróbowywane od kilku lat, tracą żródło pochodzenia, przynajmniej w mojej pamięci. Tak jest też z jajecznicami. Pochodzą z tego samego czasopisma, nie wiem z jakiego, na szczęście zachowała się autorka przepisów pani Renata Rychlik. Wypróbowałam większość przepisów i te zamieszczę. Jest tego sporo, więc będzie w czym wybierać. Wszystkie są obliczone na dwie porcje.
Zielona (antydepresyjna) – 4 jajka, 2 pieczarki (10 dkg), kilka liści szpinaku, 1 garść drobno posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Od szpinaku odciąć łodyżki, liście opłukać, osączyć i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Ja nie gotowałam tak długo, tylko zblanszowałam przez jakieś 2 minuty. Następnie szpinak odcedzamy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, a obrany czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i po kilku minutach dodajemy szpinak, czosnek oraz mleko. Doprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wbijamy jajka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeszcze raz doprawiamy i podajemy z pumperniklem cienko posmarowanym masłem oraz świeżo zaparzoną kawą.
Góralska – 4 jajka, 2 plastry oscypka owczego, 1/3 niedużego pęczka szczypiorku lub młodej cebulki, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Tę jajecznicę przygotowuje się oddzielnie dla każdej osoby. Na dwóch małych patelniach rozgrzać po pół łyżki masła i wbić po 2 jajka. Dodać po 1 plastrze oscypka pokrojonego w paski i po 1 łyżce mleka. Posolić i popieprzyć. Gdy jajka lekko się zetną, wsypać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać z ciemnym gruboziarnistym chlebem i podobno doskonale smakuje ze zsiadłym mlekiem. Tego nie próbowałam i nie wiem też dlaczego robimy ją na oddzielnych patelenkach. Ponieważ robię tylko dla siebie, ta forma jest dla mnie wygodna.
Rozbudzająca – 4 jajka, 1 papryczka chili, 1/2 czerwonej papryki (10 dkg), 4 plasterki kiełbasy salami, 1 łyżka oliwy, sos chili, sól, pieprz cayenne
Papryki oczyścić i umyć, papryczkę chili drobno posiekać (ja usunęłam pestki – ale jak kto lubi), czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Salami kroimy w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie papryki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Dodajemy salami, Wbijamy jajka. Doprawiamy sosem chili, pieprzami i solą.
Łososiowa – 4 jajka, 1 łyżka pasty z łososia, 5 dkg łososia wędzonego w cienkich plasterkach, 1 łyżka koperku 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Jajka wbić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pastę, mleko i łososia pokrojonego na kawałeczki. Przyprawić solą i pieprzem.. Do lekko ściętej jajecznicy dodać część koperku. Pozostałym koperkiem posypać gotową potrawę. Można ja przybrać kilkoma czarnymi oliwkami. Podawać ze świeżą bagietką, a jeśli chcemy ją podać nie na śniadanie, to pasuje do niej schłodzony szampan. Tę wersję próbowałam w noc Sylwestrową. Rzeczywiście smakuje wybornie.
Energetyzująca – 4 jajka, 5 dkg szynki, 5 dkg żółtego sera, 1/4 czerwonej papryki (7 dkg), 4 pieczarki (20 dkg), 2 młode cebulki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Paprykę oczyścić i umyć. Pieczarki i cebulki oczyścić. Szynkę oraz paprykę kroimy w paski, ser żółty – w słupki lub grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Cebulki natomiast siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki i paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulkę i szynkę Na końcu wlewamy jajka wymieszane z serem. Doprawiamy sola i pieprzem Dobrze smakuje z pełnoziarnistym chlebem z masłem.
Włoska – 4 jajka, 6 dkg sera mozzarella, 1 garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól
Jajka rozbełtać z mlekiem, wlać na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posolić. Postawić na średnim ogniu i mieszać. Gdy jajka lekko się zetną, a ser uzyska gumowatą, ciągnącą konsystencję, wsypujemy listki bazylii i jeszcze chwilę mieszamy. Jajecznicę można przybrać cząstkami pomidora i listkami bazylii. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem i włoską café latte (1/4 kawy parzonej w ekspresie i 3/4 gorącego mleka).
Superżółta – 4 żółtka, 5 dkg wątróbki drobiowej, 1 łyżka drobno posiekanej mięty, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
Wątróbkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na rozgrzanej oliwie i doprawić pieprzem i solą. Dodać żółtka i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica uzyska pożądaną konsystencję. Dodać miętę i wymieszać.
To by było tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Smacznego.
Zielona (antydepresyjna) – 4 jajka, 2 pieczarki (10 dkg), kilka liści szpinaku, 1 garść drobno posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
Od szpinaku odciąć łodyżki, liście opłukać, osączyć i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Ja nie gotowałam tak długo, tylko zblanszowałam przez jakieś 2 minuty. Następnie szpinak odcedzamy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, a obrany czosnek przepuszczamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i po kilku minutach dodajemy szpinak, czosnek oraz mleko. Doprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wbijamy jajka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeszcze raz doprawiamy i podajemy z pumperniklem cienko posmarowanym masłem oraz świeżo zaparzoną kawą.
Góralska – 4 jajka, 2 plastry oscypka owczego, 1/3 niedużego pęczka szczypiorku lub młodej cebulki, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Tę jajecznicę przygotowuje się oddzielnie dla każdej osoby. Na dwóch małych patelniach rozgrzać po pół łyżki masła i wbić po 2 jajka. Dodać po 1 plastrze oscypka pokrojonego w paski i po 1 łyżce mleka. Posolić i popieprzyć. Gdy jajka lekko się zetną, wsypać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać z ciemnym gruboziarnistym chlebem i podobno doskonale smakuje ze zsiadłym mlekiem. Tego nie próbowałam i nie wiem też dlaczego robimy ją na oddzielnych patelenkach. Ponieważ robię tylko dla siebie, ta forma jest dla mnie wygodna.
Rozbudzająca – 4 jajka, 1 papryczka chili, 1/2 czerwonej papryki (10 dkg), 4 plasterki kiełbasy salami, 1 łyżka oliwy, sos chili, sól, pieprz cayenne
Papryki oczyścić i umyć, papryczkę chili drobno posiekać (ja usunęłam pestki – ale jak kto lubi), czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Salami kroimy w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie papryki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Dodajemy salami, Wbijamy jajka. Doprawiamy sosem chili, pieprzami i solą.
Łososiowa – 4 jajka, 1 łyżka pasty z łososia, 5 dkg łososia wędzonego w cienkich plasterkach, 1 łyżka koperku 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz
Jajka wbić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pastę, mleko i łososia pokrojonego na kawałeczki. Przyprawić solą i pieprzem.. Do lekko ściętej jajecznicy dodać część koperku. Pozostałym koperkiem posypać gotową potrawę. Można ja przybrać kilkoma czarnymi oliwkami. Podawać ze świeżą bagietką, a jeśli chcemy ją podać nie na śniadanie, to pasuje do niej schłodzony szampan. Tę wersję próbowałam w noc Sylwestrową. Rzeczywiście smakuje wybornie.
Energetyzująca – 4 jajka, 5 dkg szynki, 5 dkg żółtego sera, 1/4 czerwonej papryki (7 dkg), 4 pieczarki (20 dkg), 2 młode cebulki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Paprykę oczyścić i umyć. Pieczarki i cebulki oczyścić. Szynkę oraz paprykę kroimy w paski, ser żółty – w słupki lub grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Cebulki natomiast siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki i paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulkę i szynkę Na końcu wlewamy jajka wymieszane z serem. Doprawiamy sola i pieprzem Dobrze smakuje z pełnoziarnistym chlebem z masłem.
Włoska – 4 jajka, 6 dkg sera mozzarella, 1 garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól
Jajka rozbełtać z mlekiem, wlać na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posolić. Postawić na średnim ogniu i mieszać. Gdy jajka lekko się zetną, a ser uzyska gumowatą, ciągnącą konsystencję, wsypujemy listki bazylii i jeszcze chwilę mieszamy. Jajecznicę można przybrać cząstkami pomidora i listkami bazylii. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem i włoską café latte (1/4 kawy parzonej w ekspresie i 3/4 gorącego mleka).
Superżółta – 4 żółtka, 5 dkg wątróbki drobiowej, 1 łyżka drobno posiekanej mięty, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
Wątróbkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na rozgrzanej oliwie i doprawić pieprzem i solą. Dodać żółtka i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica uzyska pożądaną konsystencję. Dodać miętę i wymieszać.
To by było tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: