Babka drożdżowa marcepanowo-orzechowa

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Wspaniala babeczka, ktora w tamtym roku na wielkanoc zrobila furore!!!

Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie

Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela

ciasto drozdzowe:
50 dag maki
40 g drozdzy
400 ml mleka
2 zoltka
100 g masla
60 g cukru
aromat waniliowe- kilka kropel

NAdzienie:

40 dag orzechow wloskich
30 dag masy marcepanowej
4 lyzki rumu
bialko
polewa orzechowa


Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia.

Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz.

NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac.


Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa

Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi


PYSZNOSC!!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Paula! jakie to musi być dobre! Skuszę się na Wielkanoc.
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Podniosę sobie, bo będę piec, a lubię mieć wskazówki na wierzchu.
Wydrukowane też mam, jakby kto pytał.
icon_smile.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hehe, ja chyba zrobie ciasto jutro wieczorwem , aupieke rano w sobote tak jak Iguana radzila
icon_smile.gif


Tak jeszcze tylko mysle czy ja przypadkowo w tamtym roku nie polewalam na koncu gotowa polewa orzechowa :dump: :dump: Normalnie nie pamietam :mrgreen:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ale błędy są w przepisie: dwa razy jest podane masło po 100g a mleka nie ma w ogóle.
Zrobiłam dzisiaj to ciasto ale niechcący sobie rozerwałam roladę przed włożeniem do foremki i mi trochę nie ładne wyszło. Zobaczymy jakie będzie w smaku.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
kurcze, Beata wiesz co , dobrze ze zauwazylas!!!!!!

SZybko dzisiaj sprawdze z wydrukowanym przepisem - tym co mam u siebie w szafce i zmienie tak zeby ci co jutro pieka ( i ja sama tyma sasmym ) nie mieli zadnych watpliwosci) :roll:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Beata, i jak babka? Wrzucisz fotkę?
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
BeatkoSz zrobilas babe pokaz pleaseee zdjecie :mrgreen: :dump:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Zrobiłam! Ledwo się powstrzymalam przed wyjadaniem masy.
icon_smile.gif


babka wyrosła mi ogromna, taka, że nadzienie urwało jej kopułkę.
Ale nic to. Dała się wyjąć z foremki. Oblałam ja polewą czekoladową.

Z ciasta, które mi zostało, zrobiłam mały kołacz, upieklam i zamroziłam.
icon_smile.gif
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Malinno,, moja tez wyrosla jak glupia. To chyba dlatego ze zamist trzymac ja 15 minut aby sie obie czesci polaczyly to trzymalam pare godzin i chcialam jeszcze wiecej nawet do rana ale sie balam ze do rana mi cala wyplynie :mrgreen:

Ja tezpolewy orzechowej nie moglam znalesc to oblalam czekoladowa :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Baba jest super! Zbiera same pochwały!

Dzięki paula za wpisanie przepisu!
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
:shock:

marcepan i orzech, a ja nic nie wiem :shock:

pokazcie zdjecie

bo jak nie to ja pokaze :rofl:

czy to ciasto jest na tyle elastyczne, ze moge je rozciagnac rekami, czy raczej od razu nastawic sie na traktowanie butelka??
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Też nie mam zdjęć. Nie miałam aparatu. Ale moje też elastyczne było.
icon_smile.gif
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Podnoszę wątek, bo Wielkanoc za pasem a ciasto pyszne musi być
ale mam problem z marcepanem, bo u mnie można kupić tylko te "chlebki" marcepanowe i nie wiem czy takie się nadadzą? A może można wykorzystać masę marcepanową z krajanki Bajaderki?
No i kolejne pytanie na jakiej wielkości blaszkę ta baba jest?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
I nikt zdjęcia nie wstawił, ja też nie, bo było straszne to ciasto jak pamiętam, rozpierdzieliło mi się całe jeszcze na surowo i nie było czego pokazywać. Ja użyłam masy marcepanowej od krajanki bajaderkowej i z tego co pamiętam robiłam ciasto w formie do baby z kominkiem.