Wspaniala babeczka, ktora w tamtym roku na wielkanoc zrobila furore!!!
Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie
Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela
ciasto drozdzowe:
50 dag maki
40 g drozdzy
400 ml mleka
2 zoltka
100 g masla
60 g cukru
aromat waniliowe- kilka kropel
NAdzienie:
40 dag orzechow wloskich
30 dag masy marcepanowej
4 lyzki rumu
bialko
polewa orzechowa
Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia.
Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz.
NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac.
Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa
Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi
PYSZNOSC!!!!
Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie
Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela
ciasto drozdzowe:
50 dag maki
40 g drozdzy
400 ml mleka
2 zoltka
100 g masla
60 g cukru
aromat waniliowe- kilka kropel
NAdzienie:
40 dag orzechow wloskich
30 dag masy marcepanowej
4 lyzki rumu
bialko
polewa orzechowa
Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia.
Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz.
NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac.
Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa
Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi
PYSZNOSC!!!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: