Chaczapuri*

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Chaczapuri to danie kuchni gruzińskiej, przygotowane z ciasta drożdżowego, z dużą ilością serowego nadzienia. Mówi się, że sera powinno być dwa razy więcej niż mąki. Z wyglądu przypominają drożdżowki, mogą mieć formę placuszków lub łódeczek. Chaczapuri możemy podzielić na dwie grupy:

* chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;
* chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym.

Istnieje swoista instrukcja prawidłowego jedzenia tego dania
icon_smile.gif
Gorące chaczapuri podajemy z kawałeczkim masła na zapieczonym jajku. Należy je delikatnie rozmieszać widelcem, tak by otrzymać coś na wzór jajecznicy.




Składniki na 7 sztuk:

* szklanka ciepłej wody
* jajko
* łyżka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 kg mąki
* 15 g drożdży


W wodzie mieszamy drożdże i cukier.

W dużej misce łączymy mąkę z solę, następnie wlewamy drożdże i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Delikatnie smarujemy je odrobiną oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.


Nadzienie:

* ser żółty, ok. 30dag
* 7 jajek plus jedno do posmarowania
* przyprawy


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Z każdej formujemy placuszek, na środek nakładamy porcję startego żółtego sera i zawijamy brzegi, tworząc łódeczkę. Musimy zostawić otwór na wierzchu, gdzie wbijemy później jajko.

chaczap1medium.jpg



Tak przygotowane chaczapuri układamy na blaszce (posmarowanej masłem i obsypanej mąką) i pieczemy 30 minut w temp. 175 .

Po tym czasie wyjmujemy blachę, do każdej łódeczki wbijamy jajko, delikatnie przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do piekarnika, włączając górną grzałkę, tak by jajka się ścięły.

Podajemy gorące z sosem lub z ketchupem.


obraz08chaczapmedium.jpg