IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Chaczapuri*
Russkaya
post 30 Jan 2011, 19:20
Post #1


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 113
Dołączył: 10-June 10
Użytkownik nr: 22.116



Chaczapuri to danie kuchni gruzińskiej, przygotowane z ciasta drożdżowego, z dużą ilością serowego nadzienia. Mówi się, że sera powinno być dwa razy więcej niż mąki. Z wyglądu przypominają drożdżowki, mogą mieć formę placuszków lub łódeczek. Chaczapuri możemy podzielić na dwie grupy:

* chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem;
* chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym.

Istnieje swoista instrukcja prawidłowego jedzenia tego dania icon_smile.gif Gorące chaczapuri podajemy z kawałeczkim masła na zapieczonym jajku. Należy je delikatnie rozmieszać widelcem, tak by otrzymać coś na wzór jajecznicy.




Składniki na 7 sztuk:

* szklanka ciepłej wody
* jajko
* łyżka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 kg mąki
* 15 g drożdży


W wodzie mieszamy drożdże i cukier.

W dużej misce łączymy mąkę z solę, następnie wlewamy drożdże i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Delikatnie smarujemy je odrobiną oleju, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.


Nadzienie:

* ser żółty, ok. 30dag
* 7 jajek plus jedno do posmarowania
* przyprawy


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Z każdej formujemy placuszek, na środek nakładamy porcję startego żółtego sera i zawijamy brzegi, tworząc łódeczkę. Musimy zostawić otwór na wierzchu, gdzie wbijemy później jajko.




Tak przygotowane chaczapuri układamy na blaszce (posmarowanej masłem i obsypanej mąką) i pieczemy 30 minut w temp. 175 .

Po tym czasie wyjmujemy blachę, do każdej łódeczki wbijamy jajko, delikatnie przyprawiamy i wkładamy na kilka minut do piekarnika, włączając górną grzałkę, tak by jajka się ścięły.

Podajemy gorące z sosem lub z ketchupem.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Krystyna9
post 31 Jan 2011, 11:37
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.671
Dołączył: 7-June 07
Skąd: Starachowice
Użytkownik nr: 4.258



Bardzo apetycznie wygląda Twoje chaczapuri.
Ja w przepisach na chaczapuri, nigdzie nie spotkałam sera żółtego jako nadzienia. Najczęściej to ser suługuni (to taka moja pisownia), który jest bardzo zbliżony smakowo i konsystencją do bryndzy.
Przykład formowania wraz z przepisem znalazłam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Russkaya
post 31 Jan 2011, 11:55
Post #3


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 113
Dołączył: 10-June 10
Użytkownik nr: 22.116



Znalazłam tę stronę jednak już po zrobieniu, a szkoda, bo bym skorzystała z porad przy zwijaniu icon_smile.gif
Następnym razem zrobię z innym serem. Na pewno jest różnica w smaku icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szach-ownica
post 7 Jan 2012, 18:06
Post #4


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 223
Dołączył: 22-September 08
Użytkownik nr: 10.933



ja najbliższy smak oryginalnego sera (u mnie nie do dostania:( ) uzyskałam mieszająć fetę i ser żółty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th November 2019 - 01:45